Stručni rad
Higijenska kakvoća sirovog mlijeka u svjetlu zakonskih propisa
Slavko Kirin
; "Sirela", V. Sredice 11, 43000 Bjelovar
Sažetak
Higijenska kakvoća sirovog mlijeka temeljni je pokazatelj higijenskih
uvjeta u proizvodnji i postupanju s mlijekom i odlučujući čimbenik njegove gospodarske valorizacije stočarskog proizvoda i sirovine za proizvodnju mliječnih proizvoda. Stoga je ona, izražena ukupnim brojem mikroorganizama u 1 ml sirovog mlijeka, uključena u suvremeno mljekarsko zakonodavstvo i sustave plaćanja mlijeka po kakvoći. Osim gospodarskih i tehnoloških razloga, higijenska kakvoća sirovog mlijeka važna je i zbog njegove zdravstvene pouzdanosti, osobito u uvjetima prodaje i prometa sirovog mlijeka. U radu su prikazane norme kakvoće sirovog mlijeka u zakonskim propisima EU i Hrvatske. Navedene su i norme broja somatskih stanica u sirovom mlijeku koje se, kao pokazatelj kakvoće, uvijek navode uz ukupni broj mikroorganizama. Prikazani su i sustavi plaćanja sirovog mlijeka s obzirom na njegovu higijensku kakvoću, kao i naša postojeća zakonska regulativa u svjetlu novog Pravilnika o kakvoći sirovog mlijeka. Predloženi su i načini što bržeg usklađivanja i uključivanja u naprednu mljekarsku regulativu i
mljekarsku praksu.
Ključne riječi
higijenska kakvoća; ukupni broj mikroorganizama; broj somatskih stanica; pravilnici
Hrčak ID:
1795
URI
Datum izdavanja:
8.1.2001.
Posjeta: 3.328 *