Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.31727/m.20.6.4

Klaoničko iskorištenje i kvalitetamesa kopuna hibridne linije Hubbard tovljenih hranom obogaćenom glinom

Damir Alagić ; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Hrvatska
Lidija Kozačinski ; Veterinarski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Tatjana Tušek ; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Hrvatska
Željka Cvrtila ; Veterinarski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Đurica Kalember ; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Hrvatska
Jelka Pleadin ; Hrvatski veterinski institut, Zagreb, Hrvatska
Marijana Vrbačić ; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Hrvatska
Marija Meštrović ; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Hrvatska
Dejan Marenčić ; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Hrvatska
Vedran Nervo ; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 4.041 Kb

str. 503-509

preuzimanja: 446

citiraj


Sažetak

U radu je istraživan učinak hrane obogaćene glinom ("GMO free", Fanon d.o.o.) na količinu i kakvoću mesa kopuna. Rezultati istraživanja ukazuju na visok randman i visok udio najvrjednijih dijelova trupa (prsa, batak, zabatak). Kemijskom analizom utvrđen je u uzorcima mesa kopuna udio vode od 71,94%, bjelančevina 19,76%, masti 6,67% i pepela 1,20%, dok su najzastupljenije masne kiseline bile oleinska (40,74%), palmitinska (30,15%) i stearinska (11,30%).

Ključne riječi

meso kopuna; klaoničko iskorištenje; osnovni kemijski sastav; masnokiselinski profil

Hrčak ID:

213888

URI

https://hrcak.srce.hr/213888

Datum izdavanja:

18.12.2018.

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački talijanski španjolski

Posjeta: 1.503 *