Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Srna obična (Capreolus capreolus) - od uzgoja do visokovrijedne namirnice

Dean Konjević orcid id orcid.org/0000-0002-8584-9825 ; Zavod za biologiju, patologiju i uzgoj divljači, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heintelova 55, Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 508 Kb

str. 52-58

preuzimanja: 2.064

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 488 Kb

str. 76-85

preuzimanja: 661

citiraj


Sažetak

Prirodni uzgoj srneće divljači osigurava respektabilnu masu visokovrijednih namirnica godišnje. S obzirom na specifičnosti prirodnog uzgoja divljači, kvaliteta mesa srna nalazi se pod utjecajem brojnih endogenih i egzogenih čimbenika na koje je teško utjecati. Iz toga se razloga naglasak stavlja na postupak s divljači po odstrjelu u cilju poboljšanja i što boljeg očuvanja divljačine te osiguravanja što boljeg higijenskog statusa mesa. U ovome radu iznijet je čitav niz čimbenika na koje treba obratiti posebnu pozornost od odstrjela do transporta u ovlaštene objekte za rasijecanje i hlađenje divljači, kao i mogućih čimbenika koji umanjuju kvalitetu mesa.

Ključne riječi

srna obična, prirodni uzgoj, kvaliteta mesa, postupak po odstrjelu

Hrčak ID:

21205

URI

https://hrcak.srce.hr/21205

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački talijanski

Posjeta: 5.308 *