Stručni rad
Srna obična (Capreolus capreolus) - od uzgoja do visokovrijedne namirnice
Dean Konjević
orcid.org/0000-0002-8584-9825
; Zavod za biologiju, patologiju i uzgoj divljači, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heintelova 55, Zagreb
Sažetak
Prirodni uzgoj srneće divljači osigurava respektabilnu masu visokovrijednih namirnica godišnje. S obzirom na specifičnosti prirodnog uzgoja divljači, kvaliteta mesa srna nalazi se pod utjecajem brojnih endogenih i egzogenih čimbenika na koje je teško utjecati. Iz toga se razloga naglasak stavlja na postupak s divljači po odstrjelu u cilju poboljšanja i što boljeg očuvanja divljačine te osiguravanja što boljeg higijenskog statusa mesa. U ovome radu iznijet je čitav niz čimbenika na koje treba obratiti posebnu pozornost od odstrjela do transporta u ovlaštene objekte za rasijecanje i hlađenje divljači, kao i mogućih čimbenika koji umanjuju kvalitetu mesa.
Ključne riječi
srna obična; prirodni uzgoj; kvaliteta mesa; postupak po odstrjelu
Hrčak ID:
21205
URI
Datum izdavanja:
15.3.2008.
Posjeta: 7.213 *