Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.31727/m.22.2.3
Parametri kvalitete mljevenog mesa i sirovih oblikovanih proizvoda na bosansko-hercegovačkom tržištu
Emina Muftić
orcid.org/0000-0003-4621-8104
; Farmaceutski fakultet, Sveučilište u Sarajevu, Bosna i Hercegovina
Kenan Čaklovica
orcid.org/0000-0001-7506-5843
; Veterinarski fakultet, Sveučilište u Sarajevu, Bosna i Hercegovina
Dinaida Tahirović
orcid.org/0000-0002-8475-4111
; Veterinarski fakultet, Sveučilište u Sarajevu, Bosna i Hercegovina
Abdullah Muftić
; Veterinarski fakultet, Sveučilište u Sarajevu, Bosna i Hercegovina
Faruk Čaklovica
; Veterinarski fakultet, Sveučilište u Sarajevu, Bosna i Hercegovina
Puni tekst: engleski pdf 2.297 Kb
str. 142-148
preuzimanja: 461
citiraj
APA 6th Edition
Muftić, E., Čaklovica, K., Tahirović, D., Muftić, A. i Čaklovica, F. (2020). Parametri kvalitete mljevenog mesa i sirovih oblikovanih proizvoda na bosansko-hercegovačkom tržištu. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, 22. (2.), 147-147. https://doi.org/10.31727/m.22.2.3
MLA 8th Edition
Muftić, Emina, et al. "Parametri kvalitete mljevenog mesa i sirovih oblikovanih proizvoda na bosansko-hercegovačkom tržištu." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. 22., br. 2., 2020, str. 147-147. https://doi.org/10.31727/m.22.2.3. Citirano 24.12.2024.
Chicago 17th Edition
Muftić, Emina, Kenan Čaklovica, Dinaida Tahirović, Abdullah Muftić i Faruk Čaklovica. "Parametri kvalitete mljevenog mesa i sirovih oblikovanih proizvoda na bosansko-hercegovačkom tržištu." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu 22., br. 2. (2020): 147-147. https://doi.org/10.31727/m.22.2.3
Harvard
Muftić, E., et al. (2020). 'Parametri kvalitete mljevenog mesa i sirovih oblikovanih proizvoda na bosansko-hercegovačkom tržištu', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, 22.(2.), str. 147-147. https://doi.org/10.31727/m.22.2.3
Vancouver
Muftić E, Čaklovica K, Tahirović D, Muftić A, Čaklovica F. Parametri kvalitete mljevenog mesa i sirovih oblikovanih proizvoda na bosansko-hercegovačkom tržištu. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2020 [pristupljeno 24.12.2024.];22.(2.):147-147. https://doi.org/10.31727/m.22.2.3
IEEE
E. Muftić, K. Čaklovica, D. Tahirović, A. Muftić i F. Čaklovica, "Parametri kvalitete mljevenog mesa i sirovih oblikovanih proizvoda na bosansko-hercegovačkom tržištu", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.22., br. 2., str. 147-147, 2020. [Online]. https://doi.org/10.31727/m.22.2.3
Preuzmi JATS datoteku
Sažetak
Cilj istraživanja je bio ispitati fizikalno-kemijske parametre proizvoda i poluproizvoda od sirovog mesa: mljeveno meso (juneće, svinjsko i miješano) i sirovi oblikovani proizvodi (ćevapi, pljeskavice i sudžukice) i parametre kvalitete ovih proizvoda na bosansko-hercegovačkom tržištu. Ispitivani parametri su: sadržaj proteina, masti, kolagena u proteinima mesa i soli (NaCl). Ispitana su 282 uzorka navedenih proizvoda, te su utvrđena odstupanja u svim parametrima, izuzev soli (NaCl), u odnosu na važeći Pravilnik o usitnjenom mesu, poluproizvodima i proizvodima mesa. Najviše odstupanja je bilo u sadržaju kolagena u proteinima mesa, gdje čak 21,98 % ispitanih uzoraka nije bilo u skladu sa normativima.
Ključne riječi
kvaliteta mesa; kolagen; ćevapi; pljeskavice; sudžukice
Hrčak ID:
236696
URI
https://hrcak.srce.hr/236696
Datum izdavanja:
1.4.2020.
Podaci na drugim jezicima:
talijanski
španjolski
njemački
engleski
Posjeta: 2.822
*