Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.31727/m.22.2.3

Parametri kvalitete mljevenog mesa i sirovih oblikovanih proizvoda na bosansko-hercegovačkom tržištu

Emina Muftić orcid id orcid.org/0000-0003-4621-8104 ; Farmaceutski fakultet, Sveučilište u Sarajevu, Bosna i Hercegovina
Kenan Čaklovica orcid id orcid.org/0000-0001-7506-5843 ; Veterinarski fakultet, Sveučilište u Sarajevu, Bosna i Hercegovina
Dinaida Tahirović orcid id orcid.org/0000-0002-8475-4111 ; Veterinarski fakultet, Sveučilište u Sarajevu, Bosna i Hercegovina
Abdullah Muftić ; Veterinarski fakultet, Sveučilište u Sarajevu, Bosna i Hercegovina
Faruk Čaklovica ; Veterinarski fakultet, Sveučilište u Sarajevu, Bosna i Hercegovina


Puni tekst: engleski pdf 2.297 Kb

str. 142-148

preuzimanja: 452

citiraj

Preuzmi JATS datoteku


Sažetak


Cilj istraživanja je bio ispitati fizikalno-kemijske parametre proizvoda i poluproizvoda od sirovog mesa: mljeveno meso (juneće, svinjsko i miješano) i sirovi oblikovani proizvodi (ćevapi, pljeskavice i sudžukice) i parametre kvalitete ovih proizvoda na bosansko-hercegovačkom tržištu. Ispitivani parametri su: sadržaj proteina, masti, kolagena u proteinima mesa i soli (NaCl). Ispitana su 282 uzorka navedenih proizvoda, te su utvrđena odstupanja u svim parametrima, izuzev soli (NaCl), u odnosu na važeći Pravilnik o usitnjenom mesu, poluproizvodima i proizvodima mesa. Najviše odstupanja je bilo u sadržaju kolagena u proteinima mesa, gdje čak 21,98 % ispitanih uzoraka nije bilo u skladu sa normativima.

Ključne riječi

kvaliteta mesa; kolagen; ćevapi; pljeskavice; sudžukice

Hrčak ID:

236696

URI

https://hrcak.srce.hr/236696

Datum izdavanja:

1.4.2020.

Podaci na drugim jezicima: talijanski španjolski njemački engleski

Posjeta: 2.770 *




Uvod

Metode

Rezultati

Rasprava


This display is generated from NISO JATS XML with jats-html.xsl. The XSLT engine is libxslt.