Prethodno priopćenje
https://doi.org/10.31727/m.23.4.2
Potencijal poljoprivredno-prehrambenih proizvoda Bosne i Hercegovine za zaštitu oznakom kvalitete proizvoda Europske unije
Marin Čagalj
; Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split, Hrvatska
Ivo Grgić
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Mate Paštar
; Javna ustanova RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije, Split, Hrvatska
Marko Ivanković
; Federalni agromediteranski zavod, Mostar, Bosna i Hercegovina
Puni tekst: hrvatski pdf 257 Kb
str. 329-335
preuzimanja: 214
citiraj
APA 6th Edition
Čagalj, M., Grgić, I., Paštar, M. i Ivanković, M. (2021). Potencijal poljoprivredno-prehrambenih proizvoda Bosne i Hercegovine za zaštitu oznakom kvalitete proizvoda Europske unije. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, 23. (4.), 329-335. https://doi.org/10.31727/m.23.4.2
MLA 8th Edition
Čagalj, Marin, et al. "Potencijal poljoprivredno-prehrambenih proizvoda Bosne i Hercegovine za zaštitu oznakom kvalitete proizvoda Europske unije." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. 23., br. 4., 2021, str. 329-335. https://doi.org/10.31727/m.23.4.2. Citirano 24.12.2024.
Chicago 17th Edition
Čagalj, Marin, Ivo Grgić, Mate Paštar i Marko Ivanković. "Potencijal poljoprivredno-prehrambenih proizvoda Bosne i Hercegovine za zaštitu oznakom kvalitete proizvoda Europske unije." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu 23., br. 4. (2021): 329-335. https://doi.org/10.31727/m.23.4.2
Harvard
Čagalj, M., et al. (2021). 'Potencijal poljoprivredno-prehrambenih proizvoda Bosne i Hercegovine za zaštitu oznakom kvalitete proizvoda Europske unije', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, 23.(4.), str. 329-335. https://doi.org/10.31727/m.23.4.2
Vancouver
Čagalj M, Grgić I, Paštar M, Ivanković M. Potencijal poljoprivredno-prehrambenih proizvoda Bosne i Hercegovine za zaštitu oznakom kvalitete proizvoda Europske unije. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2021 [pristupljeno 24.12.2024.];23.(4.):329-335. https://doi.org/10.31727/m.23.4.2
IEEE
M. Čagalj, I. Grgić, M. Paštar i M. Ivanković, "Potencijal poljoprivredno-prehrambenih proizvoda Bosne i Hercegovine za zaštitu oznakom kvalitete proizvoda Europske unije", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.23., br. 4., str. 329-335, 2021. [Online]. https://doi.org/10.31727/m.23.4.2
Preuzmi JATS datoteku
Sažetak
Svjetsko tržište hrane zasićeno je cjenovno konkurentnim poljoprivredno-prehrambenim proizvodima često dvojbene kvalitete. Europska unija je još devedesetih godina prošlog stoljeća uspostavila jedinstveni sustav za zaštitu naziva tradicionalnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda koji svojom kvalitetom i posebnim značajkama nastaju pod utjecajem ljudskih ili prirodnih čimbenika, a specifični su za određeno zemljopisno područje, ili su proizvedeni prema tradicionalnim recepturama ili metodama proizvodnje. Takvi proizvodi, iznimne kvalitete i posebnosti označeni su znakom za zaštićenu oznaku izvornosti (ZOI), zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla (ZOZP) ili zajamčeno tradicionalni specijalitet (ZTS). U ovome radu uz pomoć kontroliranog uzorka eksperata iz područja kvalitete hrane, analizirani su potencijali zaštite oznakama kvalitete poljoprivredno-prehrambenih proizvoda s područja Bosne i Hercegovine. Ispitanici smatraju da od vina Žilavka ima najveći potencijal, od sireva Livanjski polutvrdi sir, dok od mesnih proizvoda je to Tradicionalno jelo-raštika sa suhim mesom.
Ključne riječi
potencijal zaštite; oznaka izvornosti; oznaka zemljopisnog podrijetla; Bosna i Hercegovina; Hrvatska
Hrčak ID:
261854
URI
https://hrcak.srce.hr/261854
Datum izdavanja:
15.7.2021.
Podaci na drugim jezicima:
španjolski
talijanski
njemački
engleski
Posjeta: 1.926
*