Stručni rad
https://doi.org/10.31727/m.24.6.4
Mikrobiološka klasifikacija proizvodnih područja i područja za ponovno polaganje živih školjkaša
Ranka Šimić
; Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane, Služba za sigurnost hrane, Ministarstvo poljoprivrede, Zagreb, Hrvatska
Puni tekst: hrvatski pdf 232 Kb
str. 569-575
preuzimanja: 298
citiraj
APA 6th Edition
Šimić, R. (2022). Mikrobiološka klasifikacija proizvodnih područja i područja za ponovno polaganje živih školjkaša. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, 24. (6.), 569-575. https://doi.org/10.31727/m.24.6.4
MLA 8th Edition
Šimić, Ranka. "Mikrobiološka klasifikacija proizvodnih područja i područja za ponovno polaganje živih školjkaša." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. 24., br. 6., 2022, str. 569-575. https://doi.org/10.31727/m.24.6.4. Citirano 22.11.2024.
Chicago 17th Edition
Šimić, Ranka. "Mikrobiološka klasifikacija proizvodnih područja i područja za ponovno polaganje živih školjkaša." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu 24., br. 6. (2022): 569-575. https://doi.org/10.31727/m.24.6.4
Harvard
Šimić, R. (2022). 'Mikrobiološka klasifikacija proizvodnih područja i područja za ponovno polaganje živih školjkaša', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, 24.(6.), str. 569-575. https://doi.org/10.31727/m.24.6.4
Vancouver
Šimić R. Mikrobiološka klasifikacija proizvodnih područja i područja za ponovno polaganje živih školjkaša. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2022 [pristupljeno 22.11.2024.];24.(6.):569-575. https://doi.org/10.31727/m.24.6.4
IEEE
R. Šimić, "Mikrobiološka klasifikacija proizvodnih područja i područja za ponovno polaganje živih školjkaša", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.24., br. 6., str. 569-575, 2022. [Online]. https://doi.org/10.31727/m.24.6.4
Preuzmi JATS datoteku
Sažetak
U svrhu zaštite javnog zdravlja i osiguranja sigurnosti živih školjkaša namijenjenih prehrani ljudi, putem programa praćenja i plana uzorkovanja, kontroliraju se mikrobiološke vrijednosti mesa i međuljušturne tekućine živih školjkaša vezano uz prekoračenja vrijednosti Escherichia coli koje se u njima mogu javiti na proizvodnim područjima i područjima za ponovno polaganje. Nastavno na navedeno, nadležno tijelo - Ministarstvo poljoprivrede, Uprava nadležna za veterinarstvo i sigurnost hrane ima obvezu izrade sanitarnog pregleda, donošenja godišnjeg Plana praćenja kakvoće mora i školjkaša na proizvodnim područjima i područjima za ponovno polaganje živih školjkaša te određivanja mikrobiološke klasifikacije proizvodnih područja i to kao područje razreda A, razreda B ili razreda C, ovisno o razini utvrđenog mikrobiološkog/fekalnog onečišćenja određenog proizvodnog područja.
Ključne riječi
živi školjkaši; sanitarni pregled; Plan praćenja kakvoće mora i školjkaša; razdoblje preispitivanja; mikrobiološka klasifikacija
Hrčak ID:
287301
URI
https://hrcak.srce.hr/287301
Datum izdavanja:
14.12.2022.
Podaci na drugim jezicima:
talijanski
španjolski
njemački
engleski
Posjeta: 1.471
*