Pregledni rad
https://doi.org/10.31727/m.26.3.3
Izazovi identifikacije živih, ali neuzgojivih patogena iz hrane
Željka Tušek
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Mladenka Vukšić
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Tomislav Mikuš
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
*
Lidija Kozačinski
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
* Dopisni autor.
Sažetak
U ovome stručnom radu opisano je stanje određenih mikroorganizama koji su živi, no nisu uzgojivi (eng. viable but non-culturable - VBNC), te problemi nemogućnosti identificiranja navedenih mikroorganizama klasičnim metodama. Oni se u takvim uvjetima mijenjaju u stanje u kojem ih je nemoguće identificirati, pa samim time predstavljaju opasnost za ljudsko zdravlje. U radu se opisuju i metode za koje je istraženo da identificiraju patogene, s namjerom smanjivanja njihove prisutnosti u hrani.
Ključne riječi
Hrčak ID:
317779
URI
Datum izdavanja:
14.5.2024.
engleski njemački španjolski talijanski
Posjeta: 617 *