Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Izazovi identifikacije živih, ali neuzgojivih patogena iz hrane

Željka Tušek ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Mladenka Vukšić ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Tomislav Mikuš ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Lidija Kozačinski ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 264 Kb

verzije

str. 234-240

preuzimanja: 0

citiraj


Sažetak

U ovome stručnom radu opisano je stanje određenih mikroorganizama koji su živi, no nisu uzgojivi (eng. viable but non-culturable - VBNC), te problemi nemogućnosti identificiranja navedenih mikroorganizama klasičnim metodama. Oni se u takvim uvjetima mijenjaju u stanje u kojem ih je nemoguće identificirati, pa samim time predstavljaju opasnost za ljudsko zdravlje. U radu se opisuju i metode za koje je istraženo da identificiraju patogene, s namjerom smanjivanja njihove prisutnosti u hrani.

Ključne riječi

patogeni; VBNC; metode

Hrčak ID:

317779

URI

https://hrcak.srce.hr/317779

Datum izdavanja:

14.5.2024.

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački španjolski talijanski

Posjeta: 0 *