Pregledni rad
Crna slavonska svinja i njezino meso - ostavština Carla pl. Pfeiffera i baština Slavonije i Hrvatske
Đuro Senčić
; Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Danijela Samac
orcid.org/0000-0001-9277-3710
; Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska
*
* Dopisni autor.
Sažetak
Crna slavonska svinja (fajferica) je autohtona hrvatska svinja koju je stvorio Carl pl. Pfeiffer na svom imanju kraj Osijeka planskim križanjem lasaste mangulice, berkšira i poland kina pasmine. Spada u skupinu polumasnih pasmina. Pogodna je za poluintenzivno, ekstenzivno i organsko držanje. Ima vrlo dobru kvalitetu mesa, pogodnu za proizvodnju tradicionalnih mesnih proizvoda (kulen, kobasica, šunka). S obzirom da je nastala križanjem pasmina koje vode porijeklo i od europske i od azijske divlje svinje, izvor je različitih gena i pogodna za biodiverzitet svinja (sus) kao vrste i općenito.
Ključne riječi
Crna slavonska svinja; meso crne slavonske svinje; Carl pl. Pfeiffer
Hrčak ID:
321294
URI
Datum izdavanja:
14.10.2024.
engleski njemački španjolski talijanski
Posjeta: 185 *