Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.31727/m.27.2.4

Optimizacija aditiva u sušenju mesa i mesnih proizvoda

Mateja Lušnic Polak ; University of Ljubljana, Biotechnical Faculty, Ljubljana, Slovenia *
Tomaž Polak ; University of Ljubljana, Biotechnical Faculty, Ljubljana, Slovenia
Mojca Kuhar ; University of Ljubljana, Biotechnical Faculty, Ljubljana, Slovenia
Iva Zahija Jazbec ; University of Ljubljana, Biotechnical Faculty, Ljubljana, Slovenia
Katja Japelj ; University of Ljubljana, Biotechnical Faculty, Ljubljana, Slovenia
Tjaša Zupančić ; University of Ljubljana, Biotechnical Faculty, Ljubljana, Slovenia
Lea Demšar ; University of Ljubljana, Biotechnical Faculty, Ljubljana, Slovenia

* Dopisni autor.


Puni tekst: engleski pdf 2.797 Kb

str. 129-142

preuzimanja: 28

citiraj


Sažetak

Ovaj rad istražuje učinkovitost nitritnih soli i anorganskih fosfata u mesnim proizvodima. Prvo, fokus je bio na optimizaciji dodavanja nitritne soli u koagulate mesnih emulzijsa i kuhane svinjske kotlete. Nitritna sol testnog proizvođača uspoređena je s onom standardnog proizvođača analizom ostataka nitrita, instrumentalno mjerenih parametara boje i senzorskih svojstava. Drugo, optimalni dodatak anorganskih fosfata standardnog i testnog proizvođača u mesnim emulzijskim koagulatima i krupno mljevenim mesnim koagulatima procijenjen je analizom sadržaja fosfata, instrumentalno mjerenih parametara teksture i senzorskih svojstava. Rezultati pokazuju da je optimalan dodatak nitritne soli od ispitivanog proizvođača 1,6 % za koagulate mesnih emulzija i 2,5 % za kuhane svinjske kotlete. Za koagulate mesnih emulzija prikladni su dodaci fosfata od 0,3 % i 0,4 % ispitivanog proizvođača, dok se za koagulate krupno mljevenog mesa uočava mala prednost dodatka od 0,4 % zbog manje ljepljivosti. Naglašena je važnost kontinuirane evaluacije i optimizacije prehrambenih aditiva kako bi se osigurala sigurnost potrošača, kvaliteta proizvoda i usklađenost s propisima.

Ključne riječi

mesni emulzijski koagulati, kuhano i sušeno meso, krupno mljeveni mesni koagulati, nitrit, fosfat

Hrčak ID:

331749

URI

https://hrcak.srce.hr/331749

Datum izdavanja:

9.4.2025.

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački španjolski talijanski

Posjeta: 167 *