Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

INTERAKTIVNA KOMUNIKACIJA - NOVI MODEL KOMUNIKACIJE O RIZICIMA U HRANI

Boris Antunović ; Zavod za stocarstvo, Poljoprivredni fakultet u Osijeku
Robert Rubil ; Zavod za stocarstvo, Poljoprivredni fakultet u Osijeku
Vedran Poljak ; Služba za zdravstvenu ekologiju, Hrvatski zavod za javno zdravstvo
Vesna Dobranić ; Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Veterinarski fakultet Sveucilišta u Zagrebu


Puni tekst: hrvatski pdf 445 Kb

str. 444-449

preuzimanja: 1.839

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 245 Kb

str. 474-478

preuzimanja: 8.378

citiraj


Sažetak

I male greške u komunikaciji o rizicima u hrani mogu
narušiti ugled i povjerenje u institucije ukljucene u sustav
sigurnosti hrane ili proizvoace hrane i srušiti trud koji je
potrebno godinama ulagati u izgradnju povjerenja kod
potrošaca. U kriznim situacijama tvrtke koje proizvode
hranu mogu se preko noci naci u situaciji u kojoj se od
njih ocekuje isprika, objašnjenje, tumacenje razine opasnosti
za potrošace i sl. Pri tome je i za državne institucije
i za proizvoace hrane bitno razumijevanje razlicitosti u
percepciji javnosti na pojedine opasnosti u hrani, kao i
predvidivost mogucih reakcija javnosti. Ukljucivanje svih
zainteresiranih strana u dijalog olakšava upraviteljima
rizika proces evaluacije rizika, identificiranje i balansiranje
izmeu mogucih opcija upravljanja rizikom, kao i
implementaciju i evaluaciju donesenih mjera, a u proizvo-
aca hrane reducira gubitak povjerenja potrošaca. Ovaj
dvosmjerni sustav naziva se interaktivna komunikacija o
rizicima u hrani.

Ključne riječi

komunikacija o rizicima; sigurnost hrane; interaktivna komunikacija

Hrčak ID:

45985

URI

https://hrcak.srce.hr/45985

Datum izdavanja:

1.11.2008.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 11.480 *