Stručni rad
INTERAKTIVNA KOMUNIKACIJA - NOVI MODEL KOMUNIKACIJE O RIZICIMA U HRANI
Boris Antunović
; Zavod za stocarstvo, Poljoprivredni fakultet u Osijeku
Robert Rubil
; Zavod za stocarstvo, Poljoprivredni fakultet u Osijeku
Vedran Poljak
; Služba za zdravstvenu ekologiju, Hrvatski zavod za javno zdravstvo
Vesna Dobranić
; Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Veterinarski fakultet Sveucilišta u Zagrebu
Sažetak
I male greške u komunikaciji o rizicima u hrani mogu
narušiti ugled i povjerenje u institucije ukljucene u sustav
sigurnosti hrane ili proizvoace hrane i srušiti trud koji je
potrebno godinama ulagati u izgradnju povjerenja kod
potrošaca. U kriznim situacijama tvrtke koje proizvode
hranu mogu se preko noci naci u situaciji u kojoj se od
njih ocekuje isprika, objašnjenje, tumacenje razine opasnosti
za potrošace i sl. Pri tome je i za državne institucije
i za proizvoace hrane bitno razumijevanje razlicitosti u
percepciji javnosti na pojedine opasnosti u hrani, kao i
predvidivost mogucih reakcija javnosti. Ukljucivanje svih
zainteresiranih strana u dijalog olakšava upraviteljima
rizika proces evaluacije rizika, identificiranje i balansiranje
izmeu mogucih opcija upravljanja rizikom, kao i
implementaciju i evaluaciju donesenih mjera, a u proizvo-
aca hrane reducira gubitak povjerenja potrošaca. Ovaj
dvosmjerni sustav naziva se interaktivna komunikacija o
rizicima u hrani.
Ključne riječi
komunikacija o rizicima; sigurnost hrane; interaktivna komunikacija
Hrčak ID:
45985
URI
Datum izdavanja:
1.11.2008.
Posjeta: 12.060 *