Pregledni rad
Effects of Dietary Lipids on Lipoprotein Profile
Irena Landeka
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska
Renata Teparić
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska
Tomislav Perica
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska
Domagoj Đikić
; Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb, Hrvatska
Dunja Rogić
; Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb, Croatia
Sažetak
Kolesterol, masne kiseline i ulja pripadaju u obitelj lipida. Lipidi su važan izvor energije i osim toga važne biološki aktivne molekule koje
imaju mnoge funkcije u organizmu. Masti i kolesterol se ne mogu otapati u krvi pa se transportiraju kao trigliceridi ili u lipoproteinskim kompleksima. U ovom radu prikazan je pregled masnih kiselina koje su najzastupljenije u hrani, metabolizma lipoproteina te negativnih utjecaja
pretjerane konzumacije kolesterola i masti na tjelesnu težinu i zdravlje.
Ključne riječi
masne kiseline; lipoproteini; kolesterol; metabolizam lipoproteina
Hrčak ID:
63988
URI
Datum izdavanja:
31.12.2010.
Posjeta: 2.284 *