Original scientific paper
UTJECAJ DODATKA RAZLIČITIH IZVORA I KONCENTRACIJA CINKA U HRANI NA PROIZVODNA SVOJSTVA JANJADI
Zvonko Antunović
orcid.org/0000-0002-4922-705X
; Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Josip Novoselec
; Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Ivica Matanić
; Alltech-Biotehnologija, Zagreb, Hrvatska
Željka Klir
; Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Božica Lahner
; PPK Valpovo d.o.o., Valpovo, Hrvatska
Abstract
Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj dodatka različitih izvora i koncentracija cinka u hrani na proizvodna svojstva janjadi. Istraživanje je obuhvatilo 30 janjadi Merinolandschaf pasmine koja je podijeljena u tri skupine ovisno o izvoru i koncentraciji cinka u hrani. Janjad je hranjena livadnim sijenom i krmnom smjesom istoga sastava po volji. U kontrolnoj skupini u krmnu smjesu je dodan anorganski cink (ZnSO4) u količini od 0,30 mg/kg, u pokusnoj skupini I ista količina organskog cinka (cink-metionin), a pokusnoj skupini II manja količina organskog cinka (0,20 mg/kg). Janjad je praćena u sisajućem razdoblju od poroda do dobi od 28 dana. Ovce su također konzumirale istu krmnu smjesu, ali u količini od 400 g te livadno sijeno po volji. Od proizvodnih svojstava janjadi praćene su tjelesne mase i tjelesne mjere te su izračunati prosječni dnevni prirasti i indeksi tjelesne razvijenosti. Nije utvrđen statistički značajan utjecaj dodatka različitih izvora i koncentracija cinka u hrani na proizvodna svojstva janjadi, osim indeksa tjelesne kondicije, koji su bili značajno bolji u janjadi pokusne skupine I. Međutim, uočen je pozitivan trend poboljšanja proizvodnih svojstava janjadi hranjene krmnom smjesom s dodatkom organskog cinka (pokusna skupina I). Razlog izostanka značajnog poboljšanja proizvodnih svojstava janjadi može biti posljedica njihove odgovarajuće opskrbe bjelančevinama.
Keywords
janjad; cink; izvor cinka; koncentracija cinka; proizvodna svojstva
Hrčak ID:
143529
URI
Publication date:
18.8.2015.
Visits: 1.344 *