Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

UTJECAJ DODATKA RAZLIČITIH IZVORA I KONCENTRACIJA CINKA U HRANI NA PROIZVODNA SVOJSTVA JANJADI

Zvonko Antunović orcid id orcid.org/0000-0002-4922-705X ; Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Josip Novoselec ; Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Ivica Matanić ; Alltech-Biotehnologija, Zagreb, Hrvatska
Željka Klir ; Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Božica Lahner ; PPK Valpovo d.o.o., Valpovo, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 50 Kb

str. 151-155

preuzimanja: 357

citiraj


Sažetak

Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj dodatka različitih izvora i koncentracija cinka u hrani na proizvodna svojstva janjadi. Istraživanje je obuhvatilo 30 janjadi Merinolandschaf pasmine koja je podijeljena u tri skupine ovisno o izvoru i koncentraciji cinka u hrani. Janjad je hranjena livadnim sijenom i krmnom smjesom istoga sastava po volji. U kontrolnoj skupini u krmnu smjesu je dodan anorganski cink (ZnSO4) u količini od 0,30 mg/kg, u pokusnoj skupini I ista količina organskog cinka (cink-metionin), a pokusnoj skupini II manja količina organskog cinka (0,20 mg/kg). Janjad je praćena u sisajućem razdoblju od poroda do dobi od 28 dana. Ovce su također konzumirale istu krmnu smjesu, ali u količini od 400 g te livadno sijeno po volji. Od proizvodnih svojstava janjadi praćene su tjelesne mase i tjelesne mjere te su izračunati prosječni dnevni prirasti i indeksi tjelesne razvijenosti. Nije utvrđen statistički značajan utjecaj dodatka različitih izvora i koncentracija cinka u hrani na proizvodna svojstva janjadi, osim indeksa tjelesne kondicije, koji su bili značajno bolji u janjadi pokusne skupine I. Međutim, uočen je pozitivan trend poboljšanja proizvodnih svojstava janjadi hranjene krmnom smjesom s dodatkom organskog cinka (pokusna skupina I). Razlog izostanka značajnog poboljšanja proizvodnih svojstava janjadi može biti posljedica njihove odgovarajuće opskrbe bjelančevinama.

Ključne riječi

janjad; cink; izvor cinka; koncentracija cinka; proizvodna svojstva

Hrčak ID:

143529

URI

https://hrcak.srce.hr/143529

Datum izdavanja:

18.8.2015.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.344 *