Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.31727/m.22.2.2

Nutritivna vrijednost svinjskog mesa s aspekta sadržaja i sastava intramuskularne masti

Đuro Senčić ; Fakultet agrobiotehničkih znanosti, Sveučilište J.J. Strossmayera, Osijek, Hrvatska
Danijela Samac orcid id orcid.org/0000-0001-9277-3710 ; Fakultet agrobiotehničkih znanosti, Sveučilište J.J. Strossmayera, Osijek, Hrvatska
Mirjana Baban ; Fakultet agrobiotehničkih znanosti, Sveučilište J.J. Strossmayera, Osijek, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 2.967 Kb

str. 149-155

preuzimanja: 856

citiraj


Sažetak

U radu se ukazuje na udio intramuskularne masti u mesu nekih genotipova svinja, na masnokiselinski sastav intramuskularne masti, odnos omega-6 i omega-3 masnih kiselina u intramuskularnoj masti, te na ulogu polinezasićenih masnih kiselina u organizmu i zaštiti zdravlja ljudi. Kvocijent između polinezasićenih (PUFA) i zasićenih masnih kiselina (PUFA/SFA) u svinjskom mesu najčešće je povoljan i kreće se u zdravstveno preporučenim vrijednostima (≥ 0,4). Međutim, omjer n-6/n-3 u ukupnim masnim kiselinama u svinjskom mesu je izrazito u korist n-6, što znači više od nutritivno preporučenih vrijednosti (< 4).

Ključne riječi

svinjsko meso; nutritivna vrijednost; intramuskularna mast; masnokiselinski sastav

Hrčak ID:

236697

URI

https://hrcak.srce.hr/236697

Datum izdavanja:

1.4.2020.

Podaci na drugim jezicima: njemački talijanski engleski španjolski

Posjeta: 3.523 *