Professional paper
https://doi.org/10.31727/m.23.4.1
Sukladnost fizikalno-kemijskih svojstava sa specifikacijama zaštićenih hrvatskih autohtonih mesnih proizvoda
Jelka Pleadin
orcid.org/0000-0002-0768-0462
; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska
Tina Lešić
; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska
Ivica Kos
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Greta Krešić
; Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija, Sveučilište u Rijeci, Opatija, Hrvatska
Nina Kudumija
; Hrvatski veterinarski institut, Split, Hrvatska
Lidija Dergestin Bačun
; Hrvatski veterinarski institut, Split, Hrvatska
Ana Vulić
; Hrvatski veterinarski institut, Split, Hrvatska
Tomislav Dujić
; Hrvatski veterinarski institut, Split, Hrvatska
Nada Vahčić
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Full text: croatian PDF 434 Kb
page 336-344
downloads: 286
cite
APA 6th Edition
Pleadin, J., Lešić, T., Kos, I., Krešić, G., Kudumija, N., Dergestin Bačun, L., ... Vahčić, N. (2021). Sukladnost fizikalno-kemijskih svojstava sa specifikacijama zaštićenih hrvatskih autohtonih mesnih proizvoda. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, 23. (4.), 336-344. https://doi.org/10.31727/m.23.4.1
MLA 8th Edition
Pleadin, Jelka, et al. "Sukladnost fizikalno-kemijskih svojstava sa specifikacijama zaštićenih hrvatskih autohtonih mesnih proizvoda." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. 23., no. 4., 2021, pp. 336-344. https://doi.org/10.31727/m.23.4.1. Accessed 25 Dec. 2024.
Chicago 17th Edition
Pleadin, Jelka, Tina Lešić, Ivica Kos, Greta Krešić, Nina Kudumija, Lidija Dergestin Bačun, Ana Vulić, Tomislav Dujić and Nada Vahčić. "Sukladnost fizikalno-kemijskih svojstava sa specifikacijama zaštićenih hrvatskih autohtonih mesnih proizvoda." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu 23., no. 4. (2021): 336-344. https://doi.org/10.31727/m.23.4.1
Harvard
Pleadin, J., et al. (2021). 'Sukladnost fizikalno-kemijskih svojstava sa specifikacijama zaštićenih hrvatskih autohtonih mesnih proizvoda', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, 23.(4.), pp. 336-344. https://doi.org/10.31727/m.23.4.1
Vancouver
Pleadin J, Lešić T, Kos I, Krešić G, Kudumija N, Dergestin Bačun L, et al. Sukladnost fizikalno-kemijskih svojstava sa specifikacijama zaštićenih hrvatskih autohtonih mesnih proizvoda. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2021 [cited 2024 December 25];23.(4.):336-344. https://doi.org/10.31727/m.23.4.1
IEEE
J. Pleadin, et al., "Sukladnost fizikalno-kemijskih svojstava sa specifikacijama zaštićenih hrvatskih autohtonih mesnih proizvoda", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.23., no. 4., pp. 336-344, 2021. [Online]. https://doi.org/10.31727/m.23.4.1
Download JATS file
Abstract
Kako bi potrošačima bila zajamčena kvaliteta autohtonih mesnih proizvoda, odnosno vjerodostojnost podataka koje podrazumijeva zaštita izvornosti i zemljopisnog podrijetla, potrebna je stalna provjera sukladnosti njihovih svojstava s obzirom na dodijeljenju im oznaku odnosno specifikaciju proizvoda. Cilj ovog rada bio je ispitati sukladnost fizikalno-kemijskih svojstava sa specifikacijama odabranih zaštićenih hrvatskih autohtonih mesnih proizvoda. Trajni suhomesnati proizvodi i trajne kobasice (n = 18) uzorkovani su tijekom razdoblja 2019. - 2020. godine na hrvatskim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (OPG) s područja Slavonije, Istre i Dalmacije. Nabavljeni proizvodi imaju oznaku izvornosti (Istarski pršut) odnosno oznaku zemljopisnog podrijetla (Drniški pršut, Dalmatinski pršut, Slavonski kulen, Baranjski kulen i Slavonska kobasica). Ovisno o vrsti proizvoda, odnosno njegovoj specifikaciji, uz primjenu validiranih i akreditiranih analitičkih metoda, analizirana su fizikalno-kemijska svojstva koja su definirana specifikacijama ovih proizvoda, uključujući aktivitet vode (aw) te maseni udio vode, soli, masti i bjelančevina. Svi mesni proizvodi udovoljavali su proizvođačkim specifikacijama, a za samo po jedan uzorak Dalmatinskog i Drniškog pršuta utvrđene su granične vrijednosti analiziranih parametara (udio soli i udio vode). Značajno variranje u udjelima vode i masti uočeno je kod Slavonskog kulena, iako su vrijednosti bile u granicama određenim specifikacijama.
Keywords
zaštićeni autohtoni mesni proizvodi; trajni suhomesnati proizvodi; trajne kobasice; oznaka izvornosti; oznaka zemljopisnog podrijetla; specifikacija proizvoda
Hrčak ID:
261855
URI
https://hrcak.srce.hr/261855
Publication date:
15.7.2021.
Article data in other languages:
spanish
english
german
italian
Visits: 2.280
*