Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

https://doi.org/10.31727/m.23.4.1

Sukladnost fizikalno-kemijskih svojstava sa specifikacijama zaštićenih hrvatskih autohtonih mesnih proizvoda

Jelka Pleadin orcid id orcid.org/0000-0002-0768-0462 ; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska
Tina Lešić ; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska
Ivica Kos ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Greta Krešić ; Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija, Sveučilište u Rijeci, Opatija, Hrvatska
Nina Kudumija ; Hrvatski veterinarski institut, Split, Hrvatska
Lidija Dergestin Bačun ; Hrvatski veterinarski institut, Split, Hrvatska
Ana Vulić ; Hrvatski veterinarski institut, Split, Hrvatska
Tomislav Dujić ; Hrvatski veterinarski institut, Split, Hrvatska
Nada Vahčić ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski PDF 434 Kb

verzije

str. 336-344

preuzimanja: 159

citiraj

Preuzmi JATS datoteku


Sažetak

Kako bi potrošačima bila zajamčena kvaliteta autohtonih mesnih proizvoda, odnosno vjerodostojnost podataka koje podrazumijeva zaštita izvornosti i zemljopisnog podrijetla, potrebna je stalna provjera sukladnosti njihovih svojstava s obzirom na dodijeljenju im oznaku odnosno specifikaciju proizvoda. Cilj ovog rada bio je ispitati sukladnost fizikalno-kemijskih svojstava sa specifikacijama odabranih zaštićenih hrvatskih autohtonih mesnih proizvoda. Trajni suhomesnati proizvodi i trajne kobasice (n = 18) uzorkovani su tijekom razdoblja 2019. - 2020. godine na hrvatskim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (OPG) s područja Slavonije, Istre i Dalmacije. Nabavljeni proizvodi imaju oznaku izvornosti (Istarski pršut) odnosno oznaku zemljopisnog podrijetla (Drniški pršut, Dalmatinski pršut, Slavonski kulen, Baranjski kulen i Slavonska kobasica). Ovisno o vrsti proizvoda, odnosno njegovoj specifikaciji, uz primjenu validiranih i akreditiranih analitičkih metoda, analizirana su fizikalno-kemijska svojstva koja su definirana specifikacijama ovih proizvoda, uključujući aktivitet vode (aw) te maseni udio vode, soli, masti i bjelančevina. Svi mesni proizvodi udovoljavali su proizvođačkim specifikacijama, a za samo po jedan uzorak Dalmatinskog i Drniškog pršuta utvrđene su granične vrijednosti analiziranih parametara (udio soli i udio vode). Značajno variranje u udjelima vode i masti uočeno je kod Slavonskog kulena, iako su vrijednosti bile u granicama određenim specifikacijama.

Ključne riječi

zaštićeni autohtoni mesni proizvodi; trajni suhomesnati proizvodi; trajne kobasice; oznaka izvornosti; oznaka zemljopisnog podrijetla; specifikacija proizvoda

Hrčak ID:

261855

URI

https://hrcak.srce.hr/261855

Datum izdavanja:

15.7.2021.

Podaci na drugim jezicima: španjolski engleski njemački talijanski

Posjeta: 1.132 *





This display is generated from NISO JATS XML with jats-html.xsl. The XSLT engine is libxslt.