Review article
https://doi.org/10.31727/m.27.4.2
Fitogeni pripravci u hranidbi životinja i njihov utjecaj na kvalitetu mesa
Goran Kiš
orcid.org/0000-0001-5781-0264
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
*
Dalibor Bedeković
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Zvonimir Prpić
orcid.org/0000-0003-0827-4594
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
* Corresponding author.
Abstract
Fitogeni pripravci u hranidbi životinja sve se češće promatraju kao perspektivna alternativa
sintetskim aditivima i antibioticima u suvremenoj stočarskoj proizvodnji. Zahvaljujući bogatom spektru bioaktivnih spojeva s antioksidativnim, antimikrobnim i imunomodulacijskim svojstvima, ovi dodaci mogu pozitivno utjecati na zdravlje životinja te pridonijeti poboljšanju kvalitete mesa. Ključni aspekti uključuju smanjenje lipidne oksidacije, stabilizaciju i modifikaciju profila masnih kiselina uz istovremeno smanjenje zasićenih masnih kiselina i kolesterola, očuvanje boje, mirisa i teksture mesa, kao i povećanje mikrobiološke sigurnosti. Primjena fitogenih dodataka u peradarstvu, svinjogojstvu i kod preživača pokazala je povoljan učinak na stabilnost crijevne mikroflore i smanjenje prevalencije patogena, što se odražava i na higijensku kakvoću mesa. Ipak, njihova šira primjena suočava se s određenim ograničenjima, uključujući kemijsku varijabilnost, potencijalne toksične učinke pri visokim dozama, moguće interakcije s drugim aditivima te višu cijenu standardiziranih pripravaka. Regulativa Europske unije zahtijeva jasnu znanstvenu podlogu za odobravanje takvih dodataka, uključujući procjenu sigurnosti i učinkovitosti. Buduća istraživanja trebala bi se usmjeriti na optimizaciju doza, standardizaciju aktivnih sastojaka te na potencijalne sinergije s probioticima i prebioticima, kako bi se osigurala učinkovita i sigurna primjena fitogenih dodataka u cilju unaprjeđenja kvalitete mesa.
Keywords
fitogeni pripravci, kvaliteta mesa, hranidba životinja
Hrčak ID:
333875
URI
Publication date:
22.7.2025.
english german spanish italian
Visits: 475 *