Skip to the main content

Professional paper

INTERAKTIVNA KOMUNIKACIJA - NOVI MODEL KOMUNIKACIJE O RIZICIMA U HRANI

Boris Antunović ; Insitute of Animal Husbandry, Agricultural College in Osijek
Robert Rubil ; Insitute of Animal Husbandry, Agricultural College in Osijek
Vedran Poljak ; Health Ecology Service, Croatian Public Health Institute
Vesna Dobranić ; Faculty of Veterinary Medicine University of Zagreb, Department of Hygiene and Technology of Foodstuffs of Animal Origin


Full text: croatian pdf 445 Kb

page 444-449

downloads: 1.959

cite

Full text: english pdf 245 Kb

page 474-478

downloads: 8.528

cite


Abstract

I male greške u komunikaciji o rizicima u hrani mogu
narušiti ugled i povjerenje u institucije ukljucene u sustav
sigurnosti hrane ili proizvoace hrane i srušiti trud koji je
potrebno godinama ulagati u izgradnju povjerenja kod
potrošaca. U kriznim situacijama tvrtke koje proizvode
hranu mogu se preko noci naci u situaciji u kojoj se od
njih ocekuje isprika, objašnjenje, tumacenje razine opasnosti
za potrošace i sl. Pri tome je i za državne institucije
i za proizvoace hrane bitno razumijevanje razlicitosti u
percepciji javnosti na pojedine opasnosti u hrani, kao i
predvidivost mogucih reakcija javnosti. Ukljucivanje svih
zainteresiranih strana u dijalog olakšava upraviteljima
rizika proces evaluacije rizika, identificiranje i balansiranje
izmeu mogucih opcija upravljanja rizikom, kao i
implementaciju i evaluaciju donesenih mjera, a u proizvo-
aca hrane reducira gubitak povjerenja potrošaca. Ovaj
dvosmjerni sustav naziva se interaktivna komunikacija o
rizicima u hrani.

Keywords

komunikacija o rizicima; sigurnost hrane; interaktivna komunikacija

Hrčak ID:

45985

URI

https://hrcak.srce.hr/45985

Publication date:

1.11.2008.

Article data in other languages: english

Visits: 12.060 *