Skip to the main content

Review article

Primjena ultrazvuka u inovativnim visoko-učinkovitim bioprocesima

Antonija Trontel ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, Zagreb, Croatia
Antonia Penava ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, Zagreb, Croatia
Jadranka Sučević ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, Zagreb, Croatia
Anita Slavica orcid id orcid.org/0000-0003-3891-787X ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, Zagreb, Croatia
Mladen Brnčić ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, Zagreb, Croatia
Suzana Rimac Brnčić ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, Zagreb, Croatia


Full text: croatian pdf 120 Kb

page 106-113

downloads: 1.041

cite


Abstract

Primjena ultrazvuka jedna je od metoda čija primjena se istražuje u cilju unaprijeđenja učinkovitosti različitih postupaka, npr. filtracije, otplinjavanja, zagrijavanja i ekstruzije, pasterizacije i sterilizacije, smanjenja stupnja polimerizacije, itd., koji se provode u industrijskom mjerilu. Primjena ultrazvuka integrira se u različite inovativne i održive bioprocese tijekom kojih je znatno smanjena: (1) potrošnja vode, drugih otapala i energije, (2) potrošnja fosilnih goriva, (3) količina otpadne vode i (4) drugih tzv. opasnih proizvoda. Ovi bi integrirani (bio)procesi mogli naći primjenu u prehrambenoj, faramaceutskoj i kemijskoj industriji.

Keywords

ultrazvuk; učinkovitost (bio)procesa; sonobioreaktori

Hrčak ID:

63985

URI

https://hrcak.srce.hr/63985

Publication date:

31.12.2010.

Article data in other languages: english

Visits: 1.963 *