Other
Utjecaj dodatka laktata na kvalitetu svježe mariniranog mesa
prof. Helga Medić
; Department of Food Engineering, Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, 10 000 Zagreb, Croatia
doc. Sanja Vidaček
; Department of Food Engineering, Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, 10 000 Zagreb, Croatia
Nives Marušić
; Department of Food Engineering, Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, 10 000 Zagreb, Croatia
Tibor Janči
; Department of Food Engineering, Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, 10 000 Zagreb, Croatia
M. Heigl
; Department of Food Engineering, Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, 10 000 Zagreb, Croatia
Mirjana Horvat
; Danica d.o.o., Đelekovečka cesta 2, 48000 Koprivnica
Abstract
Sažetak
U ovom radu istražen je utjecaj dodatka kalijevog i natrijevog laktata na organoleptička svojstva i kvalitetu mariniranog svježeg
mesa. Ispitivanja su provedena na mariniranom svinjskom vratu i lopatici. Provedene su bakteriološke, fi zikalno-kemijske analize i
organoleptička ispitivanja.
Dodatak laktata utjecao je na pH vrijednost, ukupan broj bakterija i organoleptička svojstva proizvoda, a nije utjecao na peroksidni
broj te sastav masnih kiselina u uzorcima tijekom skladištenja. Dodatak laktata proizvodima od mariniranog mesa produžio im je rok
uporabe, te je očuvao organoleptička svojstva proizvoda.
Keywords
laktat; marinirano meso; organoleptička svojstva
Hrčak ID:
86055
URI
Publication date:
6.4.2012.
Visits: 3.428 *