Skip to the main content

Original scientific paper

Konformacija i kompozicija polovica te kvaliteta mesa od crnih slavonskih svinja niže i više razine mesnatosti

Đuro Senčić ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Zavod za stočarstvo
Danijela Samac ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Zavod za stočarstvo


Full text: croatian pdf 145 Kb

page 410-412

downloads: 354

cite

Full text: english pdf 145 Kb

page 412-412

downloads: 343

cite

Full text: german pdf 145 Kb

page 413-413

downloads: 283

cite

Full text: italian pdf 145 Kb

page 413-413

downloads: 424

cite

Full text: spanish pdf 145 Kb

page 413-413

downloads: 301

cite


Abstract

Istraživanje je provedeno na 32 desne polovice od crnih slavonskih svinja, od kojih su 16 bile s višom razinom mesnatosti (42,95%), a 16 s nižom razinom mesnatosti (48,55%), ali sličnih masa (48,23 i 48,35 kg). Polovice su potjecale od muških kastriranih svinja, tovljenih u istim uvjetima i hranjenih ad libitum, do 120 kg tjelesne mase. Svinjske polovice disecirane su prema modificiranoj metodi Weniger i sur. (1963.). Kvaliteta mesa određena je na uzorcima dugog leđnog mišića (M. longissimus dorsi). Polovice svinja više razine mesnatosti imaju značaj- no (p<0,01) veći udjel buta (27,63% : 24,92%) i vrata (14,30% : 7,94%), a značajno (p<0,01) manji udjel trbušno-rebarnog dijela19,98% : 20,94%), podbratka (1,85% : 3,48%) i sala 2,68% : 4,04%). Meso svinja više razine mesnatosti ima značajno (p<0,01) nižu pH2 vrijednost (5,36 : 5,73) i slabiju sposobnost zadržavanja vode (6,18 cm2 : 2,23cm2) u odnosu na meso svinja niže razine mesnatosti.

Keywords

crne slavonske svinje; niža razina mesnatosti; viša razina mesnatosti; konformacija i kompozicija polovica; kvaliteta mesa

Hrčak ID:

167860

URI

https://hrcak.srce.hr/167860

Publication date:

12.10.2016.

Article data in other languages: english german italian spanish

Visits: 3.496 *