Skip to the main content

Review article

https://doi.org/10.31727/m.21.3.6

Primjena 3D ispisa hrane u proizvodnji mesa

Tomislava Vukušić orcid id orcid.org/0000-0001-8014-4124 ; Prehrambeno biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Ana Pavičić orcid id orcid.org/0000-0002-1409-8227 ; Prehrambeno biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Višnja Stulić ; Prehrambeno biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Zoran Herceg orcid id orcid.org/0000-0003-3967-6676 ; Prehrambeno biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska


Full text: english pdf 2.987 Kb

page 262-268

downloads: 831

cite


Abstract

Trodimenzionalan ispis (3D), odnosno aditivna proizvodnja (engl. Additive Manufacturing, AM), je tehnologija u razvoju koja se upotrebljava u proizvodnji hrane, a omogućava razvoj novih prehrambenih proizvoda s jedinstvenim, složenim i personaliziranim geometrijama dizajna, razrađenim teksturama i prilagođenim nutritivnim sadržajem. Danas se 3D ispis primjenjuje u proizvodnji hrane za posebne namjene (za vojnike, astronaute, starije osobe) te u konditorskoj industriji. Ova tehnologija predstavlja potencijalno rješenje za otklanjanje problema postojećih tehnika procesiranja hrane s posebnom namjenom, poput niže učinkovitosti i visokih troškova proizvodnje. Glavni je cilj ovoga rada analizirati potencijalne primjene tehnologije 3D ispisa u preradi mesa, uključujući 3D pisače, mesne formulacije i druge aspekte koji utječu na mogućnost ispisa i naknadne obrade 3D ispisanih proizvoda od mesa.

Keywords

aditivna tehnologija; 3D ispis hrane; ispis mesnih proizvoda; dizajn hrane

Hrčak ID:

221090

URI

https://hrcak.srce.hr/221090

Publication date:

14.6.2019.

Article data in other languages: spanish italian german english

Visits: 3.146 *