Skip to the main content

Professional paper

Kakvoća trajnih kobasica i češnjovki iz individualnih domaćinstava

Lidija Kozačinski orcid id orcid.org/0000-0002-7534-7362 ; Institute of Foodstuff Hygiene and Technology, Veterinary Faculty, University of Zagreb, Heinzelova 55, Zagreb
Mirza Hadžiosmanović ; Institute of Foodstuff Hygiene and Technology, Veterinary Faculty, University of Zagreb, Heinzelova 55, Zagreb
Željka Cvrtila Fleck ; Institute of Foodstuff Hygiene and Technology, Veterinary Faculty, University of Zagreb, Heinzelova 55, Zagreb
Nevijo Zdolec orcid id orcid.org/0000-0001-7413-8115 ; Institute of Foodstuff Hygiene and Technology, Veterinary Faculty, University of Zagreb, Heinzelova 55, Zagreb
Ivana Filipović ; Institute of Foodstuff Hygiene and Technology, Veterinary Faculty, University of Zagreb, Heinzelova 55, Zagreb
Zvonimir Kozačinski ; Veterinary health station Velika Gorica, Sisačka bb, Velika Gorica


Full text: croatian pdf 276 Kb

page 45-52

downloads: 1.080

cite

Full text: english pdf 241 Kb

page 74-76

downloads: 467

cite


Abstract

U ovom radu su prikazani rezultati senzorne, kemijske i mikrobiološke pretrage domaćih kobasica u tipu češnjovki i "suhih" kobasica koje se tradicionalno proizvode u seoskim gospodarstvima te rezultati pretrage u ocjeni mikrobiološke čistoće opreme, pribora i radnih površina u prostorima gdje se kobasice proizvode. Ujedno, ukazano je na problem sigurnosti proizvodnje tradicionalnih kobasica u odnosu na sirovinsku osnovu, tehnologiju proizvodnje te kakvoću i higijensku ispravnost proizvoda uz karakteristike već afirmiranih autohtonih obilježja.

Keywords

tradicionalni proizvodi, higijenska ispravnost

Hrčak ID:

21201

URI

https://hrcak.srce.hr/21201

Article data in other languages: english german italian

Visits: 2.508 *