Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Kakvoća trajnih kobasica i češnjovki iz individualnih domaćinstava

Lidija Kozačinski orcid id orcid.org/0000-0002-7534-7362 ; Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, Zagreb
Mirza Hadžiosmanović ; Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, Zagreb
Željka Cvrtila Fleck ; Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, Zagreb
Nevijo Zdolec orcid id orcid.org/0000-0001-7413-8115 ; Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, Zagreb
Ivana Filipović ; Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, Zagreb
Zvonimir Kozačinski ; Veterinarska stanica Velika Gorica, Sisačka bb, Velika Gorica


Puni tekst: hrvatski pdf 276 Kb

str. 45-52

preuzimanja: 1.168

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 241 Kb

str. 74-76

preuzimanja: 509

citiraj


Sažetak

U ovom radu su prikazani rezultati senzorne, kemijske i mikrobiološke pretrage domaćih kobasica u tipu češnjovki i "suhih" kobasica koje se tradicionalno proizvode u seoskim gospodarstvima te rezultati pretrage u ocjeni mikrobiološke čistoće opreme, pribora i radnih površina u prostorima gdje se kobasice proizvode. Ujedno, ukazano je na problem sigurnosti proizvodnje tradicionalnih kobasica u odnosu na sirovinsku osnovu, tehnologiju proizvodnje te kakvoću i higijensku ispravnost proizvoda uz karakteristike već afirmiranih autohtonih obilježja.

Ključne riječi

tradicionalni proizvodi; higijenska ispravnost

Hrčak ID:

21201

URI

https://hrcak.srce.hr/21201

Datum izdavanja:

15.3.2008.

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački talijanski

Posjeta: 2.996 *