Professional paper
Srna obična (Capreolus capreolus) - od uzgoja do visokovrijedne namirnice
Dean Konjević
orcid.org/0000-0002-8584-9825
; Department of Game Biology, Patology and Breeding, Veterinary Faculty, University of Zagreb, Heinzelova 55, Zagreb
Abstract
Prirodni uzgoj srneće divljači osigurava respektabilnu masu visokovrijednih namirnica godišnje. S obzirom na specifičnosti prirodnog uzgoja divljači, kvaliteta mesa srna nalazi se pod utjecajem brojnih endogenih i egzogenih čimbenika na koje je teško utjecati. Iz toga se razloga naglasak stavlja na postupak s divljači po odstrjelu u cilju poboljšanja i što boljeg očuvanja divljačine te osiguravanja što boljeg higijenskog statusa mesa. U ovome radu iznijet je čitav niz čimbenika na koje treba obratiti posebnu pozornost od odstrjela do transporta u ovlaštene objekte za rasijecanje i hlađenje divljači, kao i mogućih čimbenika koji umanjuju kvalitetu mesa.
Keywords
srna obična; prirodni uzgoj; kvaliteta mesa; postupak po odstrjelu
Hrčak ID:
21205
URI
Publication date:
15.3.2008.
Visits: 7.293 *