Skip to the main content

Professional paper

Srna obična (Capreolus capreolus) - od uzgoja do visokovrijedne namirnice

Dean Konjević orcid id orcid.org/0000-0002-8584-9825 ; Department of Game Biology, Patology and Breeding, Veterinary Faculty, University of Zagreb, Heinzelova 55, Zagreb


Full text: croatian pdf 508 Kb

page 52-58

downloads: 2.073

cite

Full text: english pdf 488 Kb

page 76-85

downloads: 665

cite


Abstract

Prirodni uzgoj srneće divljači osigurava respektabilnu masu visokovrijednih namirnica godišnje. S obzirom na specifičnosti prirodnog uzgoja divljači, kvaliteta mesa srna nalazi se pod utjecajem brojnih endogenih i egzogenih čimbenika na koje je teško utjecati. Iz toga se razloga naglasak stavlja na postupak s divljači po odstrjelu u cilju poboljšanja i što boljeg očuvanja divljačine te osiguravanja što boljeg higijenskog statusa mesa. U ovome radu iznijet je čitav niz čimbenika na koje treba obratiti posebnu pozornost od odstrjela do transporta u ovlaštene objekte za rasijecanje i hlađenje divljači, kao i mogućih čimbenika koji umanjuju kvalitetu mesa.

Keywords

srna obična, prirodni uzgoj, kvaliteta mesa, postupak po odstrjelu

Hrčak ID:

21205

URI

https://hrcak.srce.hr/21205

Article data in other languages: english german italian

Visits: 5.368 *