Skip to the main content

Professional paper

https://doi.org/10.31727/m.22.1.2

Fizikalno kemijska svojstva kakvoće mesa zagorskog purana

Rosana Bregović ; Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Varaždin, Hrvatska
Dejan Marenčić orcid id orcid.org/0000-0001-8352-4915 ; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Hrvatska
Tatjana Tušek ; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Hrvatska
Tatjana Jelen ; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Hrvatska
Vinko Pintić orcid id orcid.org/0000-0002-5233-5959 ; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Hrvatska
Lidija Kozačinski orcid id orcid.org/0000-0002-7534-7362 ; Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane, Veterinarski fakultet u Zagrebu, Hrvatska
Željka Cvrtila ; Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane, Veterinarski fakultet u Zagrebu, Hrvatska


Full text: croatian pdf 2.965 Kb

page 68-74

downloads: 417

cite


Abstract

Cilj ovog rada bio je utvrditi fizikalno kemijska svojstva kakvoće mesa Zagorskog purana uzgojenog u polu-intenzivnom sustavu tova. Istraživanje je provedeno na 40 jedinki od kojih je 10 bilo svijetlog soja (5 muških i 5 ženskih), 10 sivog soja (5 muških i 5 ženskih), 10 crnog soja (5 muških i 5 ženskih) i 10 brončanog soja (5 muških i 5 ženskih). Soj nije imao značajan utjecaj (P>0,05), za razliku od spola koji je imao značajan utjecaj na fizikalno kemijske parametre kakvoće mesa (P<0,001). Značajno veća vrijednost parametra a* je utvrđena kod purana, dok je značajno veća vrijednost parametra b* utvrđena kod purica (P<0,05).

Keywords

kakvoća mesa; zagorski puran; soj; spol

Hrčak ID:

234443

URI

https://hrcak.srce.hr/234443

Publication date:

19.2.2020.

Article data in other languages: english german italian spanish

Visits: 2.064 *