Skip to the main content

Professional paper

Primjena HACCP standarda u intenzivnom uzgoju pernate divljači

Tomislav Hrupački ; Pheasant-breeding farm Zelendvor Ltd., Petrijanec, 42 206 Petrijanec
Alen Slavica orcid id orcid.org/0000-0002-4282-9752 ; Institute for Game Biology, Pathology and Breeding, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Heinzelova 55, 10000 Zagreb
Dean Konjević ; Institute for Game Biology, Pathology and Breeding, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Heinzelova 55, 10000 Zagreb
Zdravko Janicki ; Institute for Game Biology, Pathology and Breeding, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Heinzelova 55, 10000 Zagreb
Damir Spasić ; Institute for Game Biology, Pathology and Breeding, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Heinzelova 55, 10000 Zagreb
Siniša Tomić ; Institute for Game Biology, Pathology and Breeding, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Heinzelova 55, 10000 Zagreb
Bela Njari ; Department of Foodstuff Hygiene and Technology, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Heinzelova 55, 10 000 Zagreb


Full text: croatian pdf 435 Kb

page 134-141

downloads: 2.781

cite

Full text: english pdf 352 Kb

page 160-166

downloads: 585

cite


Abstract

Utjecaj primjene HACCP sustava na podizanje kvalitete proizvodnje i postizanje visoke zdravstvene ispravnosti proizvoda istražen je u intenzivnom uzgoju pernate divljači tijekom dva proizvodna ciklusa (2005/06). Putem HACCP sustava predstavljen je koncept analize rizika, odnosno mogućnosti pravovremenog reagiranja na svim prepoznatim kritičnim kontrolnim točkama (CCP), sa svrhom uhodavanja sustavnog pristupa u identifikaciji, procjeni i kontroli određenih opasnosti u pojedinim fazama proizvodnje. Prema provedenim analizama rizika (opasnosti) glavno težište HACCP-a u intenzivnom uzgoju pernate divljači stavlja se na rezultate laboratorijskih pretraga, odnosno mikrobiološku ispravnost svih faza uzgojnog procesa. Posebna pozornost posvećena je bakterijama iz roda Salmonella jer upravo one predstavljaju najveću opasnost za kontaminaciju sirovina, opreme i gotovih proizvoda, a samim time i za zdravlje čovjeka kao krajnjeg korisnika. Standardima HACCP-a obuhvaćene su i sve propisane profilaktičke mjere (imunosna zaštita matičnog jata i podmlatka) kao i uvođenje pravila higijensko-zdravstvene zaštite prema standardnom sanitacijskom operativnom postupku (SSOP). Primjena HACCP-a u intenzivnom uzgoju pernate divljači omogućila je i dodatnu kontrolu proizvodnih objekata, te svih dobnih kategorija životinja koje borave u njima. Dobiveni rezultati potvrđuju uspješnost uvođenja sustava kontrole kritičnih točaka proizvodnje u intenzivni uzgoj pernate divljači.

Keywords

HACCP; pernata divljač; intenzivni uzgoj; Hrvatska

Hrčak ID:

22940

URI

https://hrcak.srce.hr/22940

Publication date:

12.5.2008.

Article data in other languages: english german italian

Visits: 5.732 *