Professional paper
Primjena HACCP standarda u intenzivnom uzgoju pernate divljači
Tomislav Hrupački
; Pheasant-breeding farm Zelendvor Ltd., Petrijanec, 42 206 Petrijanec
Alen Slavica
orcid.org/0000-0002-4282-9752
; Institute for Game Biology, Pathology and Breeding, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Heinzelova 55, 10000 Zagreb
Dean Konjević
; Institute for Game Biology, Pathology and Breeding, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Heinzelova 55, 10000 Zagreb
Zdravko Janicki
; Institute for Game Biology, Pathology and Breeding, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Heinzelova 55, 10000 Zagreb
Damir Spasić
; Institute for Game Biology, Pathology and Breeding, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Heinzelova 55, 10000 Zagreb
Siniša Tomić
; Institute for Game Biology, Pathology and Breeding, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Heinzelova 55, 10000 Zagreb
Bela Njari
; Department of Foodstuff Hygiene and Technology, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Heinzelova 55, 10 000 Zagreb
Abstract
Utjecaj primjene HACCP sustava na podizanje kvalitete proizvodnje i postizanje visoke zdravstvene ispravnosti proizvoda istražen je u intenzivnom uzgoju pernate divljači tijekom dva proizvodna ciklusa (2005/06). Putem HACCP sustava predstavljen je koncept analize rizika, odnosno mogućnosti pravovremenog reagiranja na svim prepoznatim kritičnim kontrolnim točkama (CCP), sa svrhom uhodavanja sustavnog pristupa u identifikaciji, procjeni i kontroli određenih opasnosti u pojedinim fazama proizvodnje. Prema provedenim analizama rizika (opasnosti) glavno težište HACCP-a u intenzivnom uzgoju pernate divljači stavlja se na rezultate laboratorijskih pretraga, odnosno mikrobiološku ispravnost svih faza uzgojnog procesa. Posebna pozornost posvećena je bakterijama iz roda Salmonella jer upravo one predstavljaju najveću opasnost za kontaminaciju sirovina, opreme i gotovih proizvoda, a samim time i za zdravlje čovjeka kao krajnjeg korisnika. Standardima HACCP-a obuhvaćene su i sve propisane profilaktičke mjere (imunosna zaštita matičnog jata i podmlatka) kao i uvođenje pravila higijensko-zdravstvene zaštite prema standardnom sanitacijskom operativnom postupku (SSOP). Primjena HACCP-a u intenzivnom uzgoju pernate divljači omogućila je i dodatnu kontrolu proizvodnih objekata, te svih dobnih kategorija životinja koje borave u njima. Dobiveni rezultati potvrđuju uspješnost uvođenja sustava kontrole kritičnih točaka proizvodnje u intenzivni uzgoj pernate divljači.
Keywords
HACCP; pernata divljač; intenzivni uzgoj; Hrvatska
Hrčak ID:
22940
URI
Publication date:
12.5.2008.
Visits: 5.732 *