Skip to the main content

Review article

https://doi.org/10.31727/m.26.4.3

Upotreba biljnih dodataka za poboljšanje boje mesa i žumanjka peradi: Pregled studija provedenih u Indiji

Rija Saikia ; College of Veterinary Science, Khanapara, Assam Agricultural University, Department of Poultry Science, Guwahati, Assam, India
Goran Kiš orcid id orcid.org/0000-0001-5781-0264 ; Department of Animal Nutrition, University of Zagreb Faculty of Agriculture, Zagreb, Croatia *

* Corresponding author.


Full text: english pdf 1.574 Kb

page 336-344

downloads: 56

cite


Abstract

U ovom radu prikazana je upotreba biljnih dodataka krmnim smjesama za poboljšanje boje mesa i žumanjka kod peradi, s naglaskom na studije provedene u Indiji. Rastuća želja za prirodnim i sigurnim proizvodima od peradi potaknula je istraživače da potraže alternativne dodatke stočnoj hrani, osobito one biljne, kojih u Indiji ima u izobilju, zbog njezine bogate bioraznolikosti i tradicijskog korištenja ljekovitog bilja. Kroz pregled nekoliko studija, usredotočujući se na esencijalne biljne dodatke kao što su kurkuma, komorač, neven itd., opisano je kako te biokemijske tvari iz biljnih preparata utječu na boju, temeljne mehanizme i potencijalne koristi i ograničenja, kao i buduće mogućnosti istraživanja u Indiji. Indijska istraživanja pružaju jedinstveni uvid u prednosti biljnih dodataka stočnoj hrani, koji doprinose globalnom trendu prirodne i održive proizvodnje peradi. Ovaj pregled naglašava potencijal biljnih dodataka za poboljšanje kvalitete proizvoda od peradi i zadovoljavanje zahtjeva kupaca za prirodnom hranom koja promiče zdravlje.

Keywords

biljni dodaci; perad; Indija

Hrčak ID:

319511

URI

https://hrcak.srce.hr/319511

Publication date:

15.7.2024.

Article data in other languages: english german spanish italian

Visits: 393 *