Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Upotreba biljnih dodataka za poboljšanje boje mesa i žumanjka peradi: Pregled studija provedenih u Indiji

Rija Saikia ; College of Veterinary Science, Khanapara, Assam Agricultural University, Department of Poultry Science, Guwahati, Assam, India
Goran Kiš ; Department of Animal Nutrition, University of Zagreb Faculty of Agriculture, Zagreb, Croatia *

* Autor za dopisivanje.


Puni tekst: engleski pdf 1.574 Kb

str. 336-344

preuzimanja: 0

citiraj


Sažetak

U ovom radu prikazana je upotreba biljnih dodataka krmnim smjesama za poboljšanje boje mesa i žumanjka kod peradi, s naglaskom na studije provedene u Indiji. Rastuća želja za prirodnim i sigurnim proizvodima od peradi potaknula je istraživače da potraže alternativne dodatke stočnoj hrani, osobito one biljne, kojih u Indiji ima u izobilju, zbog njezine bogate bioraznolikosti i tradicijskog korištenja ljekovitog bilja. Kroz pregled nekoliko studija, usredotočujući se na esencijalne biljne dodatke kao što su kurkuma, komorač, neven itd., opisano je kako te biokemijske tvari iz biljnih preparata utječu na boju, temeljne mehanizme i potencijalne koristi i ograničenja, kao i buduće mogućnosti istraživanja u Indiji. Indijska istraživanja pružaju jedinstveni uvid u prednosti biljnih dodataka stočnoj hrani, koji doprinose globalnom trendu prirodne i održive proizvodnje peradi. Ovaj pregled naglašava potencijal biljnih dodataka za poboljšanje kvalitete proizvoda od peradi i zadovoljavanje zahtjeva kupaca za prirodnom hranom koja promiče zdravlje.

Ključne riječi

biljni dodaci; perad; Indija

Hrčak ID:

319511

URI

https://hrcak.srce.hr/319511

Datum izdavanja:

15.7.2024.

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački španjolski talijanski

Posjeta: 0 *