Pregledni rad
Toksini školjkaša
Bruno Ribarić
; Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane, Heinzelova 55, Zagreb
Lidija Kozačinski
; Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane, Heinzelova 55, Zagreb
Bela Njari
; Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane, Heinzelova 55, Zagreb
Željka Cvrtila Fleck
; Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane, Heinzelova 55, Zagreb
Sažetak
Sažetak
Dvoljušturni školjkaši, fi ltracijom hrane, mogu akumulirati velike količine toksina porijeklom od fi toplanktonskih algi. Školjkaši kontaminirani ovim toksinima, potpuno su zdravi bez vidljivih promjena. Toksini, nakon konzumacije školjkaša, mogu u ljudi uzrokovati 5 sindroma: ASP, PSP, DSP, NSP i AZP. U Hrvatskom zakonodavstvu toksini koji uzrokuju AZP trovanje svrstani su pod toksine DSP skupine. ASP trovanje karakterizirano je gubitkom pamćenja, PSP paralizom, a DSP i AZP dijarejom. NSP trovanje javlja se na obalama Sjeverne i Južne Amerike i Novom Zelandu te je karakterizirano neurološkim simptomima. Na području Republike Hrvatske ustanovljeni su toksini ASP, PSP i DSP skupine i alge koje ih produciraju. Za detekciju toksina ASP skupine koristi se HPLC-UV, za PSP skupinu biološki pokus na miševima i HPLC-FL, a za toksine DSP skupine biološki pokus na miševima. Pravilnicima je propisana učestalost uzorkovanja morske vode na fi toplanktonski sastav i školjkaša na toksine te je propisana maksimalna dopuštena količina toksina u jestivim djelovima školjkaša.
Ključne riječi
školjkaši; onečišćenja; toksini
Hrčak ID:
86057
URI
Datum izdavanja:
6.4.2012.
Posjeta: 4.111 *