Stručni rad
https://doi.org/10.31727/m.23.4.1
Sukladnost fizikalno-kemijskih svojstava sa specifikacijama zaštićenih hrvatskih autohtonih mesnih proizvoda
Jelka Pleadin
orcid.org/0000-0002-0768-0462
; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska
Tina Lešić
; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska
Ivica Kos
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Greta Krešić
; Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija, Sveučilište u Rijeci, Opatija, Hrvatska
Nina Kudumija
; Hrvatski veterinarski institut, Split, Hrvatska
Lidija Dergestin Bačun
; Hrvatski veterinarski institut, Split, Hrvatska
Ana Vulić
; Hrvatski veterinarski institut, Split, Hrvatska
Tomislav Dujić
; Hrvatski veterinarski institut, Split, Hrvatska
Nada Vahčić
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Puni tekst: hrvatski PDF 434 Kb
str. 336-344
preuzimanja: 286
citiraj
APA 6th Edition
Pleadin, J., Lešić, T., Kos, I., Krešić, G., Kudumija, N., Dergestin Bačun, L., ... Vahčić, N. (2021). Sukladnost fizikalno-kemijskih svojstava sa specifikacijama zaštićenih hrvatskih autohtonih mesnih proizvoda. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, 23. (4.), 336-344. https://doi.org/10.31727/m.23.4.1
MLA 8th Edition
Pleadin, Jelka, et al. "Sukladnost fizikalno-kemijskih svojstava sa specifikacijama zaštićenih hrvatskih autohtonih mesnih proizvoda." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. 23., br. 4., 2021, str. 336-344. https://doi.org/10.31727/m.23.4.1. Citirano 25.12.2024.
Chicago 17th Edition
Pleadin, Jelka, Tina Lešić, Ivica Kos, Greta Krešić, Nina Kudumija, Lidija Dergestin Bačun, Ana Vulić, Tomislav Dujić i Nada Vahčić. "Sukladnost fizikalno-kemijskih svojstava sa specifikacijama zaštićenih hrvatskih autohtonih mesnih proizvoda." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu 23., br. 4. (2021): 336-344. https://doi.org/10.31727/m.23.4.1
Harvard
Pleadin, J., et al. (2021). 'Sukladnost fizikalno-kemijskih svojstava sa specifikacijama zaštićenih hrvatskih autohtonih mesnih proizvoda', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, 23.(4.), str. 336-344. https://doi.org/10.31727/m.23.4.1
Vancouver
Pleadin J, Lešić T, Kos I, Krešić G, Kudumija N, Dergestin Bačun L i sur. Sukladnost fizikalno-kemijskih svojstava sa specifikacijama zaštićenih hrvatskih autohtonih mesnih proizvoda. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2021 [pristupljeno 25.12.2024.];23.(4.):336-344. https://doi.org/10.31727/m.23.4.1
IEEE
J. Pleadin, et al., "Sukladnost fizikalno-kemijskih svojstava sa specifikacijama zaštićenih hrvatskih autohtonih mesnih proizvoda", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.23., br. 4., str. 336-344, 2021. [Online]. https://doi.org/10.31727/m.23.4.1
Preuzmi JATS datoteku
Sažetak
Kako bi potrošačima bila zajamčena kvaliteta autohtonih mesnih proizvoda, odnosno vjerodostojnost podataka koje podrazumijeva zaštita izvornosti i zemljopisnog podrijetla, potrebna je stalna provjera sukladnosti njihovih svojstava s obzirom na dodijeljenju im oznaku odnosno specifikaciju proizvoda. Cilj ovog rada bio je ispitati sukladnost fizikalno-kemijskih svojstava sa specifikacijama odabranih zaštićenih hrvatskih autohtonih mesnih proizvoda. Trajni suhomesnati proizvodi i trajne kobasice (n = 18) uzorkovani su tijekom razdoblja 2019. - 2020. godine na hrvatskim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (OPG) s područja Slavonije, Istre i Dalmacije. Nabavljeni proizvodi imaju oznaku izvornosti (Istarski pršut) odnosno oznaku zemljopisnog podrijetla (Drniški pršut, Dalmatinski pršut, Slavonski kulen, Baranjski kulen i Slavonska kobasica). Ovisno o vrsti proizvoda, odnosno njegovoj specifikaciji, uz primjenu validiranih i akreditiranih analitičkih metoda, analizirana su fizikalno-kemijska svojstva koja su definirana specifikacijama ovih proizvoda, uključujući aktivitet vode (aw) te maseni udio vode, soli, masti i bjelančevina. Svi mesni proizvodi udovoljavali su proizvođačkim specifikacijama, a za samo po jedan uzorak Dalmatinskog i Drniškog pršuta utvrđene su granične vrijednosti analiziranih parametara (udio soli i udio vode). Značajno variranje u udjelima vode i masti uočeno je kod Slavonskog kulena, iako su vrijednosti bile u granicama određenim specifikacijama.
Ključne riječi
zaštićeni autohtoni mesni proizvodi; trajni suhomesnati proizvodi; trajne kobasice; oznaka izvornosti; oznaka zemljopisnog podrijetla; specifikacija proizvoda
Hrčak ID:
261855
URI
https://hrcak.srce.hr/261855
Datum izdavanja:
15.7.2021.
Podaci na drugim jezicima:
španjolski
engleski
njemački
talijanski
Posjeta: 2.280
*