Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Higijena mužnje

Marija Vučemilo
Bara Vinković


Puni tekst: hrvatski pdf 73 Kb

str. 327-332

preuzimanja: 2.510

citiraj


Sažetak

Higijena je veoma važan čimbenik uspješne proizvodnje mlijeka. Poznato je da količina i kakvoća mlijeka ovise o zdravlju mliječne žlijezde. Zbog toga se provode razni postupci čišćenja i dezinfekcije u svrhu smanjenja onečišćenja vimena, a s tim u vezi i higijene u staji, higijene pribora i prostora za mužnju te čistoće ruku muzača. Veoma značajan čimbenik u provođenju ovih mjera je educirani stočar (farmer) koji treba sustavno provoditi sve nove postupke i mjere koje nalaže struka. Samo će se na taj način doseći traženu razinu kakvoće svježeg mlijeka i zadovoljiti uvjete Pravilnika o kakvoći svježeg sirovog mlijeka (NN 102/2000.).

Ključne riječi

higijena; mužnja; staja; čišćenje; dezinfekcija

Hrčak ID:

3082

URI

https://hrcak.srce.hr/3082

Datum izdavanja:

10.1.2006.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 4.061 *