hrcak mascot   Srce   HID

Ostalo

Kvaliteta trupova i mesa pilića kokoši pasmine hrvatica iz ekološkoga tova

Đuro Senčić ; Zavod za stočarstvo, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Kralja Petra Svačića 1d, Osijek
Danijela Samac ; Zavod za stočarstvo, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Kralja Petra Svačića 1d, Osijek
Mirjana Baban ; Zavod za stočarstvo, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Kralja Petra Svačića 1d, Osijek
Goran Kalić ; Poljoprivredna škola Vinkovci, Hansa Dietricha Genschera 16, Vinkovci

Puni tekst: hrvatski, pdf (160 KB) str. 372-375 preuzimanja: 233* citiraj
APA 6th Edition
Senčić, Đ., Samac, D., Baban, M. i Kalić, G. (2013). Kvaliteta trupova i mesa pilića kokoši pasmine hrvatica iz ekološkoga tova. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XV (5), 372-375. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/112126
MLA 8th Edition
Senčić, Đuro, et al. "Kvaliteta trupova i mesa pilića kokoši pasmine hrvatica iz ekološkoga tova." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XV, br. 5, 2013, str. 372-375. https://hrcak.srce.hr/112126. Citirano 09.08.2020.
Chicago 17th Edition
Senčić, Đuro, Danijela Samac, Mirjana Baban i Goran Kalić. "Kvaliteta trupova i mesa pilića kokoši pasmine hrvatica iz ekološkoga tova." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XV, br. 5 (2013): 372-375. https://hrcak.srce.hr/112126
Harvard
Senčić, Đ., et al. (2013). 'Kvaliteta trupova i mesa pilića kokoši pasmine hrvatica iz ekološkoga tova', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XV(5), str. 372-375. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/112126 (Datum pristupa: 09.08.2020.)
Vancouver
Senčić Đ, Samac D, Baban M, Kalić G. Kvaliteta trupova i mesa pilića kokoši pasmine hrvatica iz ekološkoga tova. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2013 [pristupljeno 09.08.2020.];XV(5):372-375. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/112126
IEEE
Đ. Senčić, D. Samac, M. Baban i G. Kalić, "Kvaliteta trupova i mesa pilića kokoši pasmine hrvatica iz ekološkoga tova", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XV, br. 5, str. 372-375, 2013. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/112126. [Citirano: 09.08.2020.]
Puni tekst: engleski, pdf (260 KB) str. 398-402 preuzimanja: 172* citiraj
APA 6th Edition
Senčić, Đ., Samac, D., Baban, M. i Kalić, G. (2013). Quality of chicken carcass and meat of Croatian hen breed from organic fattening. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XV (5), 398-402. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/112126
MLA 8th Edition
Senčić, Đuro, et al. "Quality of chicken carcass and meat of Croatian hen breed from organic fattening." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XV, br. 5, 2013, str. 398-402. https://hrcak.srce.hr/112126. Citirano 09.08.2020.
Chicago 17th Edition
Senčić, Đuro, Danijela Samac, Mirjana Baban i Goran Kalić. "Quality of chicken carcass and meat of Croatian hen breed from organic fattening." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XV, br. 5 (2013): 398-402. https://hrcak.srce.hr/112126
Harvard
Senčić, Đ., et al. (2013). 'Quality of chicken carcass and meat of Croatian hen breed from organic fattening', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XV(5), str. 398-402. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/112126 (Datum pristupa: 09.08.2020.)
Vancouver
Senčić Đ, Samac D, Baban M, Kalić G. Quality of chicken carcass and meat of Croatian hen breed from organic fattening. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2013 [pristupljeno 09.08.2020.];XV(5):398-402. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/112126
IEEE
Đ. Senčić, D. Samac, M. Baban i G. Kalić, "Quality of chicken carcass and meat of Croatian hen breed from organic fattening", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XV, br. 5, str. 398-402, 2013. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/112126. [Citirano: 09.08.2020.]

Sažetak
Istraživana je kvaliteta pilećih trupova i mesa od po 18 pilića hrvatske autohtone pasmine hrvatica (dudica) porijeklom iz ekološkoga i konvencionalnoga tova. Pilići iz ekološke skupine hranjeni su prema Pravilniku o ekološkoj proizvodnji životinjskih proizvoda (N.N. 13/02). Obje analizirane skupine pilića tovljene su tijekom 98 dana. Prosječna završna tjelesna masa pilića iz ekološkoga tova bila je 0,769 ± 0,06 kg, a iz konvencionalnoga tova 0,883 ± 0,14 kg, dok je prosječna masa obrađenih pilećih trupova bila 0,528 ± 0,05 kg (ekološka skupina) i 0,605 ± 0,10 kg (konvencionalna skupina). Trupovi pilića iz ekološkoga tova imali su značajno (p<0,05) veći udio prsa (17,94 %) u odnosu na trupove pilića iz konvencionalnoga tova (16,94 %), dok u pogledu udjela drugih dijelova u trupu, nisu utvrđene značajne razlike (p<0,05), između analiziranih skupina pilića. Prsa i nadbataci pilića iz ekološkoga tova imali su značajno manji udjel kože, dok u pogledu udjela mišićnog tkiva i kostiju u navedenim dijelovima, nisu utvrđene značajne razlike (p>0,05) između pilića iz ekološkoga i konvencionalnoga tova. Meso pilića iz ekološkoga tova, u odnosu na ono pilića iz konvencionalnoga tova, imalo je značajno višu (p<0,05) pH1 vrijednost (6,46 : 6,24), i vrlo značajno nižu (p<0,01) L* vrijednost (62,06 : 63,87), višu a* vrijednost (12,01 : 9,79), višu b* vrijednost (19,64 : 17,14), manje vode (74,51 % : 74,97 %), više sirovih bjelančevina (24,32 % : 23,42 %), manje masti (0,79 % : 1,37 %) i manje pepela (1,16 % : 1,19 %).

Ključne riječi
kvaliteta pilećih trupova i mesa; pasmina kokoši hrvatica; ekološki tov

Hrčak ID: 112126

URI
https://hrcak.srce.hr/112126

[engleski] [njemački] [talijanski]

Posjeta: 933 *