hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Određivanje termostabilnosti mlijeka metodom čašica

Ivica F. Vujičić ; Poljoprivredni fakultet, Trg Dositeja Obradovića 8, 21000 Novi Sad
M. Vulić

Puni tekst: hrvatski, pdf (771 KB) str. 195-200 preuzimanja: 268* citiraj
APA 6th Edition
Vujičić, I.F. i Vulić, M. (1983). Određivanje termostabilnosti mlijeka metodom čašica. Mljekarstvo, 33 (7), 195-200. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/116342
MLA 8th Edition
Vujičić, Ivica F. i M. Vulić. "Određivanje termostabilnosti mlijeka metodom čašica." Mljekarstvo, vol. 33, br. 7, 1983, str. 195-200. https://hrcak.srce.hr/116342. Citirano 16.05.2021.
Chicago 17th Edition
Vujičić, Ivica F. i M. Vulić. "Određivanje termostabilnosti mlijeka metodom čašica." Mljekarstvo 33, br. 7 (1983): 195-200. https://hrcak.srce.hr/116342
Harvard
Vujičić, I.F., i Vulić, M. (1983). 'Određivanje termostabilnosti mlijeka metodom čašica', Mljekarstvo, 33(7), str. 195-200. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/116342 (Datum pristupa: 16.05.2021.)
Vancouver
Vujičić IF, Vulić M. Određivanje termostabilnosti mlijeka metodom čašica. Mljekarstvo [Internet]. 1983 [pristupljeno 16.05.2021.];33(7):195-200. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/116342
IEEE
I.F. Vujičić i M. Vulić, "Određivanje termostabilnosti mlijeka metodom čašica", Mljekarstvo, vol.33, br. 7, str. 195-200, 1983. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/116342. [Citirano: 16.05.2021.]

Sažetak
Direktne i indirektne metode koje su se do sada primjenjivale za ispitivanje termostabilnosti svježeg mlijeka su tehnički složene i iziskuju dosta vremena i rada. Za rutinska ispitivanja autori su konstruirali čašice zapremine 8 ccm od valjanog aluminija. U čašicu se odmjeri 2 mL mlijeka, zatim, se ova hermetički zatvori poklopcem s navojem i zagrijava u termostatu na 150 °C. Vrijeme do časa grušanja (termostabilnost) ustanovljuje se povremenim promatranjem izgleda mijleka u čašici. Autori zaključuju da je mlijeko koje ima veću termostabilnost od 7 minuta, pogodno za UHT sterilizaciju.

Ključne riječi
mlijeko; određivanje termostabilnosti

Hrčak ID: 116342

URI
https://hrcak.srce.hr/116342

[engleski]

Posjeta: 431 *