hrcak mascot   Srce   HID

Ostalo

Kvaliteta lipida masti brojlera u zavisnosti od primijenjenog sojinog ulja i goveđeg loja u hranidbi brojlera

Selma Čorbo ; Univerzitet u Sarajevu, Poljoprivredno-prehrambeni fakultet, Zmaja od Bosne 8, 71 000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Halil Omanović ; Univerzitet u Sarajevu, Poljoprivredno-prehrambeni fakultet, Zmaja od Bosne 8, 71 000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Samira Dedić ; Univerzitet u Bihaću, Biotehnički fakultet, Kulina Bana 2, 77 000 Bihać, Bosna i Hercegovina
Halid Makić ; Univerzitet u Bihaću, Biotehnički fakultet, Kulina Bana 2, 77 000 Bihać, Bosna i Hercegovina

Puni tekst: hrvatski, pdf (287 KB) str. 130-137 preuzimanja: 187* citiraj
APA 6th Edition
Čorbo, S., Omanović, H., Dedić, S. i Makić, H. (2015). Kvaliteta lipida masti brojlera u zavisnosti od primijenjenog sojinog ulja i goveđeg loja u hranidbi brojlera. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVII (2), 130-137. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/138224
MLA 8th Edition
Čorbo, Selma, et al. "Kvaliteta lipida masti brojlera u zavisnosti od primijenjenog sojinog ulja i goveđeg loja u hranidbi brojlera." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XVII, br. 2, 2015, str. 130-137. https://hrcak.srce.hr/138224. Citirano 22.07.2019.
Chicago 17th Edition
Čorbo, Selma, Halil Omanović, Samira Dedić i Halid Makić. "Kvaliteta lipida masti brojlera u zavisnosti od primijenjenog sojinog ulja i goveđeg loja u hranidbi brojlera." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XVII, br. 2 (2015): 130-137. https://hrcak.srce.hr/138224
Harvard
Čorbo, S., et al. (2015). 'Kvaliteta lipida masti brojlera u zavisnosti od primijenjenog sojinog ulja i goveđeg loja u hranidbi brojlera', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVII(2), str. 130-137. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/138224 (Datum pristupa: 22.07.2019.)
Vancouver
Čorbo S, Omanović H, Dedić S, Makić H. Kvaliteta lipida masti brojlera u zavisnosti od primijenjenog sojinog ulja i goveđeg loja u hranidbi brojlera. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2015 [pristupljeno 22.07.2019.];XVII(2):130-137. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/138224
IEEE
S. Čorbo, H. Omanović, S. Dedić i H. Makić, "Kvaliteta lipida masti brojlera u zavisnosti od primijenjenog sojinog ulja i goveđeg loja u hranidbi brojlera", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XVII, br. 2, str. 130-137, 2015. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/138224. [Citirano: 22.07.2019.]

Sažetak
U sklopu ovog istraživanja praćen je utjecaj rafiniranog sojinog ulja i goveđeg loja na kemijski sastav ispitivanih uzoraka masnog tkiva/
topljene masti. Kemijskom analizom na ispitivanom potkožnom i bubrežnom masnom tkivu brojlera čija je starosna dob do 42 dana
određen je sadržaj vode, masti i proteina na osnovi čijih je dobivenih rezultata izračunata energetska vrijednost. Određivanje ukupnog
kolesterola u masnom tkivu vršeno je spektrofotometrijski, a ekstrakcija masti iz masnog tkiva rađena je metodom po Folchu. Analizom topljene masti brojlera, određivanjem vrijednosti jodnog broja (JB), saponifikacijskog broja (SB), peroksidnog broja (PB) i sadržaja slobodnih masnih kiselina (SMK)dobili smo uvid u sastav i kvalitetu lipida obje vrste mesa brojleraPrimjena tretmana imala je značajan utjecaj na sadržaj vode, masti, proteina i energetske vrijednosti masnog tkiva brojlera. Sadržaj vode i masti u masnom tkivu pokazao je statistički značajnu razliku među tretmanima (p<0,05). Sadržaj sirovih proteina u masnom tkivu pokazao je statistički vrlo visoko značajnu razliku među tretmanima (p<0,001). Primjenom Studentovog t-testa utvrđeno je da postoji statistički vrlo visoko značajna razlika među ispitivanim tretmanima (p<0,001) u sadržaju ukupnog kolesterola kod masnog tkiva. Utvrđeno je da postoji vrlo visoko statistički značajna razlika (p<0,001) između vrijednosti jodnog i saponifikacijskog broja topljene masti brojlera među dva tretmana ishrane. Statistički vrlo visoko značajna razlika (p<0,001) bila je kod primijenjenih tretmana između vrijednosti sadržaja peroksidnog broja i slobodnih masnih kiselina topljene masti brojlera.

Ključne riječi
mast, sojino ulje; goveđi loj; peroksidni broj; sadržaj slobodnih masnih kiselina

Hrčak ID: 138224

URI
https://hrcak.srce.hr/138224

[engleski] [njemački] [talijanski] [španjolski]

Posjeta: 404 *