hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Učinak pulsirajućeg svjetla velike snage na senzorsku kakvoću plodova mora

Igor Tomašević   ORCID icon orcid.org/0000-0002-1611-2264 ; Odjel za prehrambenu tehnologiju namirnica životinjskog podrijetla, Sveučilište u Beogradu, Poljoprivredni fakultet, Nemanjina 6, 11080 Beograd, Republika Srbija

Puni tekst: hrvatski, pdf (245 KB) str. 232-237 preuzimanja: 144* citiraj
APA 6th Edition
Tomašević, I. (2015). Učinak pulsirajućeg svjetla velike snage na senzorsku kakvoću plodova mora. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVII (3), 232-237. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/141125
MLA 8th Edition
Tomašević, Igor. "Učinak pulsirajućeg svjetla velike snage na senzorsku kakvoću plodova mora." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XVII, br. 3, 2015, str. 232-237. https://hrcak.srce.hr/141125. Citirano 22.07.2019.
Chicago 17th Edition
Tomašević, Igor. "Učinak pulsirajućeg svjetla velike snage na senzorsku kakvoću plodova mora." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XVII, br. 3 (2015): 232-237. https://hrcak.srce.hr/141125
Harvard
Tomašević, I. (2015). 'Učinak pulsirajućeg svjetla velike snage na senzorsku kakvoću plodova mora', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVII(3), str. 232-237. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/141125 (Datum pristupa: 22.07.2019.)
Vancouver
Tomašević I. Učinak pulsirajućeg svjetla velike snage na senzorsku kakvoću plodova mora. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2015 [pristupljeno 22.07.2019.];XVII(3):232-237. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/141125
IEEE
I. Tomašević, "Učinak pulsirajućeg svjetla velike snage na senzorsku kakvoću plodova mora", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XVII, br. 3, str. 232-237, 2015. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/141125. [Citirano: 22.07.2019.]
Puni tekst: engleski, pdf (245 KB) str. 262-263 preuzimanja: 129* citiraj
APA 6th Edition
Tomašević, I. (2015). The sensory quality of seafood as affected by intense light pulses. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVII (3), 262-263. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/141125
MLA 8th Edition
Tomašević, Igor. "The sensory quality of seafood as affected by intense light pulses." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XVII, br. 3, 2015, str. 262-263. https://hrcak.srce.hr/141125. Citirano 22.07.2019.
Chicago 17th Edition
Tomašević, Igor. "The sensory quality of seafood as affected by intense light pulses." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XVII, br. 3 (2015): 262-263. https://hrcak.srce.hr/141125
Harvard
Tomašević, I. (2015). 'The sensory quality of seafood as affected by intense light pulses', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVII(3), str. 262-263. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/141125 (Datum pristupa: 22.07.2019.)
Vancouver
Tomašević I. The sensory quality of seafood as affected by intense light pulses. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2015 [pristupljeno 22.07.2019.];XVII(3):262-263. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/141125
IEEE
I. Tomašević, "The sensory quality of seafood as affected by intense light pulses", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XVII, br. 3, str. 262-263, 2015. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/141125. [Citirano: 22.07.2019.]

Sažetak
Ovo istraživanje predstavlja sistematsko ispitivanje učinka pulsirajućeg svjetla velike snage (engl. Intense Light Pulse, IPL) na senzorsku kakvoću plodova mora. Četiri vrste morskih organizama (tuna, losos, iverak i rakovi) izložili smo utjecaju od 1 do 5 svjetlosnih impulsa (impuls trajanja 300 μs i snage 3,4 J/cm2) s učestalosti od jednog impulsa svake 2 sekunde. Bez obzira na primijenjeni postupak izloženosti pulsirajućem svjetlu velike snage, svi su uzorci morskih organizama ocijenjeni kao vrlo prihvatljivi, s ukupnom vrijednosti ocjene jednakoj ili većoj od 4,6. Miris se pokazao senzorskom značajkom najpodložnijom utjecaju pulsirajućeg svjetla velike snage. Pulsirajuće svjetlo umanjilo je L* vrijednosti tune tek nakon izloženosti veće snage (17 J/cm2), a vrijednosti a* i b* nisu se značajnije razlikovale od vrijednosti kontrolnih uzoraka. Izloženost utjecaju manje količine pulsirajućeg svjetla (3,4 J/cm2) u našem istraživanju uopće nije imala učinka na vrijednosti boje tune. Uzorci lososa prikazivali su značajno niže L* vrijednosti neposredno po izloženosti manjoj količini svjetla, dok su a* i b * vrijednosti ostale nepromijenjene čak i nakon izloženosti pulsirajućem svjetlu velike snage. Uzorci mesa iverka i rakova pokazali su da je, u odnosu na stupanj crvenila i svjetloće, kod iverka i rakova stupanj žutoće podložniji utjecaju pulsirajućeg svjetla velike snage. Istraživanje je pokazalo da pulsirajuće svjetlo
velike snage može utjecati na boju plodova mora, no ne u mjeri u kojoj bi isto značajnije utjecalo na ukupne rezultate senzorske procjene.

Ključne riječi
svjetlosni impuls; pulsirajuće svjetlo; plodovi mora; riba; senzorska kakvoća; boja

Hrčak ID: 141125

URI
https://hrcak.srce.hr/141125

[engleski] [njemački] [talijanski] [španjolski]

Posjeta: 510 *