hrcak mascot   Srce   HID

MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, Vol. XVII No. 5, 2015.

Ostalo

Sezonske varijacije u sastavu masnih kiselina Istarskog i Dalmatinskog pršuta

Doc. Jelka Pleadin   ORCID icon orcid.org/0000-0002-0768-0462 ; Hrvatski veterinarski institut, Laboratorij za analitičku kemiju, Savska cesta 143, 10000 Zagreb
Tina Lešić, mag. ing. biotehnologije ; Hrvatski veterinarski institut, Laboratorij za analitičku kemiju, Savska cesta 143, 10000 Zagreb
Prof. Nada Vahčić ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Pierottijeva 6, Zagreb;
Ivana Raspović ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Pierottijeva 6, Zagreb;
Doc. Mladenka Malenica Staver ; Odjel za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci, Radmile Matejčić 2, 51000 Rijeka;
Prof. Greta Krešić ; Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija, Sveučilište u Rijeci, Primorska 42, 51410 Opatija
Tanja Bogdanović ; Hrvatski veterinarski institut, Veterinarski zavod Split, Laboratorij za analitičku kemiju i rezidue, Poljička cesta 33, 21000 Split
Prof. Dragan Kovačević ; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Franje Kuhača 20, 31000 Osijek

Puni tekst: hrvatski, pdf (240 KB) str. 428-434 preuzimanja: 208* citiraj
APA 6th Edition
Pleadin, D.J., Lešić, mag. ing. biotehnologije, T., Vahčić, P.N., Raspović, I., Malenica Staver, D.M., Krešić, P.G., ... Kovačević, P.D. (2015). Sezonske varijacije u sastavu masnih kiselina Istarskog i Dalmatinskog pršuta. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVII (5), 428-434. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/149293
MLA 8th Edition
Pleadin, Doc. Jelka, et al. "Sezonske varijacije u sastavu masnih kiselina Istarskog i Dalmatinskog pršuta." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XVII, br. 5, 2015, str. 428-434. https://hrcak.srce.hr/149293. Citirano 27.05.2019.
Chicago 17th Edition
Pleadin, Doc. Jelka, Tina Lešić, mag. ing. biotehnologije, Prof. Nada Vahčić, Ivana Raspović, Doc. Mladenka Malenica Staver, Prof. Greta Krešić, Tanja Bogdanović i Prof. Dragan Kovačević. "Sezonske varijacije u sastavu masnih kiselina Istarskog i Dalmatinskog pršuta." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XVII, br. 5 (2015): 428-434. https://hrcak.srce.hr/149293
Harvard
Pleadin, D.J., et al. (2015). 'Sezonske varijacije u sastavu masnih kiselina Istarskog i Dalmatinskog pršuta', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVII(5), str. 428-434. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/149293 (Datum pristupa: 27.05.2019.)
Vancouver
Pleadin DJ, Lešić, mag. ing. biotehnologije T, Vahčić PN, Raspović I, Malenica Staver DM, Krešić PG i sur. Sezonske varijacije u sastavu masnih kiselina Istarskog i Dalmatinskog pršuta. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2015 [pristupljeno 27.05.2019.];XVII(5):428-434. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/149293
IEEE
D.J. Pleadin, et al., "Sezonske varijacije u sastavu masnih kiselina Istarskog i Dalmatinskog pršuta", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XVII, br. 5, str. 428-434, 2015. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/149293. [Citirano: 27.05.2019.]
Puni tekst: engleski, pdf (198 KB) str. 449-454 preuzimanja: 136* citiraj
APA 6th Edition
Pleadin, D.J., Lešić, mag. ing. biotehnologije, T., Vahčić, P.N., Raspović, I., Malenica Staver, D.M., Krešić, P.G., ... Kovačević, P.D. (2015). Seasonal variations in fatty acids composition of Istrian and Dalmatian prosciutto. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVII (5), 449-454. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/149293
MLA 8th Edition
Pleadin, Doc. Jelka, et al. "Seasonal variations in fatty acids composition of Istrian and Dalmatian prosciutto." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XVII, br. 5, 2015, str. 449-454. https://hrcak.srce.hr/149293. Citirano 27.05.2019.
Chicago 17th Edition
Pleadin, Doc. Jelka, Tina Lešić, mag. ing. biotehnologije, Prof. Nada Vahčić, Ivana Raspović, Doc. Mladenka Malenica Staver, Prof. Greta Krešić, Tanja Bogdanović i Prof. Dragan Kovačević. "Seasonal variations in fatty acids composition of Istrian and Dalmatian prosciutto." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XVII, br. 5 (2015): 449-454. https://hrcak.srce.hr/149293
Harvard
Pleadin, D.J., et al. (2015). 'Seasonal variations in fatty acids composition of Istrian and Dalmatian prosciutto', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVII(5), str. 449-454. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/149293 (Datum pristupa: 27.05.2019.)
Vancouver
Pleadin DJ, Lešić, mag. ing. biotehnologije T, Vahčić PN, Raspović I, Malenica Staver DM, Krešić PG i sur. Seasonal variations in fatty acids composition of Istrian and Dalmatian prosciutto. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2015 [pristupljeno 27.05.2019.];XVII(5):449-454. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/149293
IEEE
D.J. Pleadin, et al., "Seasonal variations in fatty acids composition of Istrian and Dalmatian prosciutto", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XVII, br. 5, str. 449-454, 2015. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/149293. [Citirano: 27.05.2019.]

Sažetak
U ovom radu istraživane su sezonske varijacije u sastavu zasićenih (SFA), jednostruko nezasićenih (MUFA) i višestruko nezasićenih (PUFA) masnih kiselina Istarskog i Dalmatinskog pršuta. Uzorci pršuta, proizvedeni prema tradicionalnim recepturama i pomoću tradicionalnih tehnologija, od strane različitih proizvođača iz Istre (n = 43) i Dalmacije (n = 30), uzorkovani su na godišnjim sajmovima tijekom trogodišnjeg razdoblja proizvodnje (2012-2014). Metilni esteri masnih kiselina analizirani su pomoću plinske kromatografije sa plameno-ionizacijskom detekcijom (GC-FID) nakon ekstrakcije masti pomoću standardiziranog Soxhlet postupka. U obje vrste pršuta, dobiveni rezultati su pokazali najveću zastupljenost oleinske kiseline (C18:1n-9c), potom palmitinske (C16:0), stearinske (C18:0) te linolne (C18:2n-6) kiseline, ujedno predstavljajući sastav masnih kiselina tipičan za proizvode od svinjskog mesa. Između Istarskog i Dalmatinskog pršuta u pojedinim masnim kiselinama tijekom trogodišnjeg proizvodnog razdoblja nisu utvrđene statistički značajne razlike. S obzirom na godinu proizvodnje, u Istarskom pršutu utvrđene su značajne razlike (p<0,05) u količinama SFA, MUFA, PUFA n-6 i PUFA n-3, te njihovim omjerima, osim za omjer PUFA/SFA. Međutim, u istom vremenskom razdoblju u uzorcima Dalmatinskog pršuta značajna razlika zabilježena je samo za MUFA. Istraživanje pokazuje da sezona proizvodnje može značajno utjecati na profil masnih kiselina suhomesnatih proizvoda, naročito kod Istarskog pršuta.

Ključne riječi
sastav masnih kiselina; sezonske varijacije; Istarski pršut; Dalmatinski pršut, SFA; MUFA i PUFA

Hrčak ID: 149293

URI
https://hrcak.srce.hr/149293

[engleski] [njemački] [talijanski] [španjolski]

Posjeta: 639 *