hrcak mascot   Srce   HID

Ostalo

Učestalost onečišćenja mesa brojlera s bakterijama roda Campylobacter

Davor Alagić, docent ; Univerzitet u Sarajevu, Veterinarski fakultet, Katedra za higijenu i tehnologiju namirnica, Zmaja od Bosne 90, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Muhamed Smajlović, izvanredni profesor ; Univerzitet u Sarajevu, Veterinarski fakultet, Katedra za higijenu i tehnologiju namirnica, Zmaja od Bosne 90, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Enida Članjak, viši asistent ; Univerzitet u Sarajevu, Veterinarski fakultet, Katedra za higijenu i tehnologiju namirnica, Zmaja od Bosne 90, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Kenan Čaklovica, viši asistent ; Univerzitet u Sarajevu, Veterinarski fakultet, Katedra za higijenu i tehnologiju namirnica, Zmaja od Bosne 90, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Arnel Smajlović ; Mesna industrija „Brovis“ d.d., Dobrinje bb, 71305 Visoko, Bosna i Hercegovina
Zinka Maksimović, docent ; Univerzitet u Sarajevu, Veterinarski fakultet, Katedra za mikrobiologiju sa imunologijom i zarazne bolesti sa epizootiologijom, Zmaja od Bosne 90, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Maid Rifatbegović, izvanredni profesor ; Univerzitet u Sarajevu, Veterinarski fakultet, Katedra za mikrobiologiju sa imunologijom i zarazne bolesti sa epizootiologijom, Zmaja od Bosne 90, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Sanin Tanković ; Ured za veterinarstvo BiH, Maršala Tita 9a/II, 71000 Sarajevo,Bosna i Hercegovina
Elma Veljović, docent ; Univerzitet u Sarajevu, Farmaceutski fakultet, Katedra za farmaceutsku hemiju, Zmaja od Bosne 8, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Ivana Ljevaković-Musladin, mr.dipl.ing. ; Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, Dr. Ante Šercera 4A, 20000 Dubrovnik, R. Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (230 KB) str. 335-341 preuzimanja: 136* citiraj
APA 6th Edition
Alagić, docent, D., Smajlović, izvanredni profesor, M., Članjak, viši asistent, E., Čaklovica, viši asistent, K., Smajlović, A., Maksimović, docent, Z., ... Ljevaković-Musladin, mr.dipl.ing., I. (2016). Učestalost onečišćenja mesa brojlera s bakterijama roda Campylobacter. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVIII (4), 335-341. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/162709
MLA 8th Edition
Alagić, docent, Davor, et al. "Učestalost onečišćenja mesa brojlera s bakterijama roda Campylobacter." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XVIII, br. 4, 2016, str. 335-341. https://hrcak.srce.hr/162709. Citirano 19.07.2019.
Chicago 17th Edition
Alagić, docent, Davor, Muhamed Smajlović, izvanredni profesor, Enida Članjak, viši asistent, Kenan Čaklovica, viši asistent, Arnel Smajlović, Zinka Maksimović, docent, Maid Rifatbegović, izvanredni profesor, Sanin Tanković, Elma Veljović, docent i Ivana Ljevaković-Musladin, mr.dipl.ing.. "Učestalost onečišćenja mesa brojlera s bakterijama roda Campylobacter." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XVIII, br. 4 (2016): 335-341. https://hrcak.srce.hr/162709
Harvard
Alagić, docent, D., et al. (2016). 'Učestalost onečišćenja mesa brojlera s bakterijama roda Campylobacter', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVIII(4), str. 335-341. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/162709 (Datum pristupa: 19.07.2019.)
Vancouver
Alagić, docent D, Smajlović, izvanredni profesor M, Članjak, viši asistent E, Čaklovica, viši asistent K, Smajlović A, Maksimović, docent Z i sur. Učestalost onečišćenja mesa brojlera s bakterijama roda Campylobacter. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2016 [pristupljeno 19.07.2019.];XVIII(4):335-341. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/162709
IEEE
D. Alagić, docent, et al., "Učestalost onečišćenja mesa brojlera s bakterijama roda Campylobacter", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XVIII, br. 4, str. 335-341, 2016. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/162709. [Citirano: 19.07.2019.]
Puni tekst: engleski, pdf (206 KB) str. 357-361 preuzimanja: 304* citiraj
APA 6th Edition
Alagić, docent, D., Smajlović, izvanredni profesor, M., Članjak, viši asistent, E., Čaklovica, viši asistent, K., Smajlović, A., Maksimović, docent, Z., ... Ljevaković-Musladin, mr.dipl.ing., I. (2016). Prevalence of Campylobacter contamination in broiler meat. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVIII (4), 357-361. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/162709
MLA 8th Edition
Alagić, docent, Davor, et al. "Prevalence of Campylobacter contamination in broiler meat." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XVIII, br. 4, 2016, str. 357-361. https://hrcak.srce.hr/162709. Citirano 19.07.2019.
Chicago 17th Edition
Alagić, docent, Davor, Muhamed Smajlović, izvanredni profesor, Enida Članjak, viši asistent, Kenan Čaklovica, viši asistent, Arnel Smajlović, Zinka Maksimović, docent, Maid Rifatbegović, izvanredni profesor, Sanin Tanković, Elma Veljović, docent i Ivana Ljevaković-Musladin, mr.dipl.ing.. "Prevalence of Campylobacter contamination in broiler meat." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XVIII, br. 4 (2016): 357-361. https://hrcak.srce.hr/162709
Harvard
Alagić, docent, D., et al. (2016). 'Prevalence of Campylobacter contamination in broiler meat', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVIII(4), str. 357-361. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/162709 (Datum pristupa: 19.07.2019.)
Vancouver
Alagić, docent D, Smajlović, izvanredni profesor M, Članjak, viši asistent E, Čaklovica, viši asistent K, Smajlović A, Maksimović, docent Z i sur. Prevalence of Campylobacter contamination in broiler meat. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2016 [pristupljeno 19.07.2019.];XVIII(4):357-361. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/162709
IEEE
D. Alagić, docent, et al., "Prevalence of Campylobacter contamination in broiler meat", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XVIII, br. 4, str. 357-361, 2016. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/162709. [Citirano: 19.07.2019.]

Sažetak
Alimentarna kampilobakterioza najčešće je prijavljivana zoonoza u Europskoj uniji (EU), predstavlja jedan od vodećih javnozdravstvenih problema i uzrokuje ogromne financijske gubitke (EFSA-ECDC, 2015.). Pileće meso jedan je od najvažnijih izvora uzročnika ove bolesti u globalnim okvirima. U radu je opisana kontaminacija brojlerskih jata i pilećeg mesa bakterijama roda Campylobacter u Bosni i Hercegovini (BiH). Cilj rada bio je istražiti učestalost kontaminacije pilećih trupova uzorkovanih na liniji klanja nakon faze evisceracije kampilobakterija­ma. Pileći trupovi i jetra (n=84) uzorkovani su jednom mjesečno tijekom godine dana u jednoj od najsuvremenijih klaonica brojlera u BiH. S ciljem izolacije bakterija Campylobacter spp. iz svakog trupa u laboratoriju je uzet uzorak grudne musklulature, bris visceralne šupljine, kao i uzorak jetre (n=252). Onečišćenje kampilobakterijama utvrđeno je u 27,4 % (23/84) pilećih trupova, i to najčešće u pilećim prsima (19,0 %), nešto manje u visceralnoj šupljini (15,5 %), a najmanje u uzorcima pileće jetre (9,5 %). Ukupno, bakterije Campylobacter spp. izolirane su iz 37 uzoraka. Izrazita predominacija ustanovljena je za Campylobacter jejuni (91,9 %), dok je Campylobacter coli bila neznatno zastupljena (8,1 %). Rezultati ovog istraživanja podcrtavaju značaj pilećeg mesa kao potencijalnog izvora alimentarne kampilobakterioze i sugeriraju obveznu mikrobiološku kontrolu onečišćenja pilećeg mesa s bakterijama roda Campylobacter u BiH.

Ključne riječi
Campylobacter spp.; C. jejuni; C. coli; pileće meso; Bosna i Hercegovina

Hrčak ID: 162709

URI
https://hrcak.srce.hr/162709

[engleski] [njemački] [talijanski] [španjolski]

Posjeta: 686 *