hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.31727/m.19.1.5

Kakvoća paštete od janjetine

Fabijan Barbić
Željka Cvrtila ; Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Lidija Kozačinski ; Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Bela Njari ; Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Jelka Pleadin ; Odjel za veterinarsko javno zdravstvo, Laboratorij za analitičku kemiju, Hrvatski veterinarski institut, Zagreb
Ana Shek Vugrovečki ; Zavod za fiziologiju i radiobiologiju, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Miljenko Šimpraga ; Zavod za fiziologiju i radiobiologiju, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Puni tekst: hrvatski, pdf (3 MB) str. 48-52 preuzimanja: 171* citiraj
APA 6th Edition
Barbić, F., Cvrtila, Ž., Kozačinski, L., Njari, B., Pleadin, J., Shek Vugrovečki, A. i Šimpraga, M. (2017). Kakvoća paštete od janjetine. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XIX (1), 48-52. https://doi.org/10.31727/m.19.1.5
MLA 8th Edition
Barbić, Fabijan, et al. "Kakvoća paštete od janjetine." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XIX, br. 1, 2017, str. 48-52. https://doi.org/10.31727/m.19.1.5. Citirano 18.01.2020.
Chicago 17th Edition
Barbić, Fabijan, Željka Cvrtila, Lidija Kozačinski, Bela Njari, Jelka Pleadin, Ana Shek Vugrovečki i Miljenko Šimpraga. "Kakvoća paštete od janjetine." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XIX, br. 1 (2017): 48-52. https://doi.org/10.31727/m.19.1.5
Harvard
Barbić, F., et al. (2017). 'Kakvoća paštete od janjetine', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XIX(1), str. 48-52. https://doi.org/10.31727/m.19.1.5
Vancouver
Barbić F, Cvrtila Ž, Kozačinski L, Njari B, Pleadin J, Shek Vugrovečki A i sur. Kakvoća paštete od janjetine. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2017 [pristupljeno 18.01.2020.];XIX(1):48-52. https://doi.org/10.31727/m.19.1.5
IEEE
F. Barbić, et al., "Kakvoća paštete od janjetine", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XIX, br. 1, str. 48-52, 2017. [Online]. https://doi.org/10.31727/m.19.1.5

Sažetak
Pašteta je mesni proizvod različitog sirovinskog sastava o kojem ovisi njegova nutritivna i prehrambena vrijednosti koji se koristi u svakodnevnoj prehrani diljem svijeta. Cilj ovoga rada bio je utvrditi kakvoću paštete od janjećeg mesa senzorskim ocjenjivanjem te određivanjem osnovnog kemijskog i masnokiselinskog sastava gotovih proizvoda. Svi parametri senzoričke pretrage janjeće paštete ocijenjeni su sa zadovoljavajućim ocjenama, te je proizvod u konačnici dobio 17.20 od mogućih 19.00 bodova. Količina vode u proizvodu kretala se od 55.10% do 57.41%, količina masti od 26.39% do 28.03%, bjelančevina od 12.26% do 13.34%, pepela od 2.02% do 2.14%, te količina soli (NaCl) od 2.22% do 3.04%. Analizom sastava masnih kiselina u janjećoj pašteti utvrđena je ukupna količina zasićenih (SFA) masnih kiselina od 54.05 % te 42.58 % mononezasićenih (MUFA) i 3.37 % polinezasićenih (PUFA) masnih kiselina.

Ključne riječi
janjeća pašteta; kakvoća; senzorska svojstva; kemijski sastav; masnokiselinski sastav

Hrčak ID: 176124

URI
https://hrcak.srce.hr/176124

[engleski] [njemački] [talijanski] [španjolski]

Posjeta: 442 *