hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad
https://doi.org/10.31727/m.19.1.3

Anabolici u proizvodnji mesa - Učinci u farmskih životinja i opasnosti po zdravlje potrošača

Jelka Pleadin   ORCID icon orcid.org/0000-0002-0768-0462 ; Hrvatski veterinarski institut, Laboratorij za analitičku kemiju Zagreb
Tanja Bogdanović ; Hrvatski veterinarski institut, Veterinarski zavod Split, Laboratorij za analitičku kemiju i rezidue

Puni tekst: hrvatski, pdf (6 MB) str. 59-67 preuzimanja: 170* citiraj
APA 6th Edition
Pleadin, J. i Bogdanović, T. (2017). Anabolici u proizvodnji mesa - Učinci u farmskih životinja i opasnosti po zdravlje potrošača. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XIX (1), 59-67. https://doi.org/10.31727/m.19.1.3
MLA 8th Edition
Pleadin, Jelka i Tanja Bogdanović. "Anabolici u proizvodnji mesa - Učinci u farmskih životinja i opasnosti po zdravlje potrošača." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XIX, br. 1, 2017, str. 59-67. https://doi.org/10.31727/m.19.1.3. Citirano 28.01.2020.
Chicago 17th Edition
Pleadin, Jelka i Tanja Bogdanović. "Anabolici u proizvodnji mesa - Učinci u farmskih životinja i opasnosti po zdravlje potrošača." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XIX, br. 1 (2017): 59-67. https://doi.org/10.31727/m.19.1.3
Harvard
Pleadin, J., i Bogdanović, T. (2017). 'Anabolici u proizvodnji mesa - Učinci u farmskih životinja i opasnosti po zdravlje potrošača', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XIX(1), str. 59-67. https://doi.org/10.31727/m.19.1.3
Vancouver
Pleadin J, Bogdanović T. Anabolici u proizvodnji mesa - Učinci u farmskih životinja i opasnosti po zdravlje potrošača. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2017 [pristupljeno 28.01.2020.];XIX(1):59-67. https://doi.org/10.31727/m.19.1.3
IEEE
J. Pleadin i T. Bogdanović, "Anabolici u proizvodnji mesa - Učinci u farmskih životinja i opasnosti po zdravlje potrošača", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XIX, br. 1, str. 59-67, 2017. [Online]. https://doi.org/10.31727/m.19.1.3

Sažetak
Anabolici stimuliraju rast tkiva svojim utjecajem na metaboličke procese uključene u sintezu proteina i razgradnju masti te se njihovom uporabom u stočarskoj proizvodnji ostvaruju značajniji prinosi i prihvatljivija senzorska svojstva svježeg mesa. Međutim, ove tvari se kumuliraju i perzistiraju u jestivim tkivima, a budući da je za brojne iz ove skupine dokazana i toksičnost, Europska komisija zabranila je uporabu svih tvari sa anaboličkim djelovanjem, odnosno dozvoljena je primjena samo pojedinih tvari isključivo u terapeutske svrhe. Među njima, prirodni hormoni su ujedno i fiziološki prisutni u biološkim tekućinama i tkivima farmskih životinja, što otežava procjenu moguće anaboličke primjene odnosno prosudbe o zlouporabi ovih tvari. Zbog nedostatnosti podataka o fiziološkim razinama prirodnih hormona i njihovih metabolita u različitih životinjskih vrsta, potrebno je provoditi daljnja istraživanja u poveznici sa brojnim čimbenicima utjecaja na razine ovih hormona. S obzirom na stalni razvoj novih sintetskih tvari i moguću zlouporabu tzv. „koktela“ s niskim udjelima aktivnih tvari iz ove skupine, potreban je kontinuirani nadzor njihove primjene tijekom tova životinja i na klaonici, s konačnim ciljem proizvodnje zdravstveno ispravne hrane životinjskog podrijetla i zaštite zdravlja potrošača.

Ključne riječi
anabolici; hormoni; meso i mesni proizvodi; toksični učinci; farmske životinje

Hrčak ID: 176154

URI
https://hrcak.srce.hr/176154

[engleski] [njemački] [talijanski] [španjolski]

Posjeta: 979 *