hrcak mascot   Srce   HID

Stručni rad

Higijenska kakvoća sirovog mlijeka u svjetlu zakonskih propisa

Slavko Kirin ; "Sirela", V. Sredice 11, 43000 Bjelovar

Puni tekst: hrvatski, pdf (64 KB) str. 49-60 preuzimanja: 1.415* citiraj
APA 6th Edition
Kirin, S. (2001). Higijenska kakvoća sirovog mlijeka u svjetlu zakonskih propisa. Mljekarstvo, 51 (1), 49-60. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/1795
MLA 8th Edition
Kirin, Slavko. "Higijenska kakvoća sirovog mlijeka u svjetlu zakonskih propisa." Mljekarstvo, vol. 51, br. 1, 2001, str. 49-60. https://hrcak.srce.hr/1795. Citirano 29.11.2021.
Chicago 17th Edition
Kirin, Slavko. "Higijenska kakvoća sirovog mlijeka u svjetlu zakonskih propisa." Mljekarstvo 51, br. 1 (2001): 49-60. https://hrcak.srce.hr/1795
Harvard
Kirin, S. (2001). 'Higijenska kakvoća sirovog mlijeka u svjetlu zakonskih propisa', Mljekarstvo, 51(1), str. 49-60. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/1795 (Datum pristupa: 29.11.2021.)
Vancouver
Kirin S. Higijenska kakvoća sirovog mlijeka u svjetlu zakonskih propisa. Mljekarstvo [Internet]. 2001 [pristupljeno 29.11.2021.];51(1):49-60. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/1795
IEEE
S. Kirin, "Higijenska kakvoća sirovog mlijeka u svjetlu zakonskih propisa", Mljekarstvo, vol.51, br. 1, str. 49-60, 2001. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/1795. [Citirano: 29.11.2021.]

Sažetak
Higijenska kakvoća sirovog mlijeka temeljni je pokazatelj higijenskih
uvjeta u proizvodnji i postupanju s mlijekom i odlučujući čimbenik njegove gospodarske valorizacije stočarskog proizvoda i sirovine za proizvodnju mliječnih proizvoda. Stoga je ona, izražena ukupnim brojem mikroorganizama u 1 ml sirovog mlijeka, uključena u suvremeno mljekarsko zakonodavstvo i sustave plaćanja mlijeka po kakvoći. Osim gospodarskih i tehnoloških razloga, higijenska kakvoća sirovog mlijeka važna je i zbog njegove zdravstvene pouzdanosti, osobito u uvjetima prodaje i prometa sirovog mlijeka. U radu su prikazane norme kakvoće sirovog mlijeka u zakonskim propisima EU i Hrvatske. Navedene su i norme broja somatskih stanica u sirovom mlijeku koje se, kao pokazatelj kakvoće, uvijek navode uz ukupni broj mikroorganizama. Prikazani su i sustavi plaćanja sirovog mlijeka s obzirom na njegovu higijensku kakvoću, kao i naša postojeća zakonska regulativa u svjetlu novog Pravilnika o kakvoći sirovog mlijeka. Predloženi su i načini što bržeg usklađivanja i uključivanja u naprednu mljekarsku regulativu i
mljekarsku praksu.

Ključne riječi
higijenska kakvoća; ukupni broj mikroorganizama; broj somatskih stanica; pravilnici

Hrčak ID: 1795

URI
https://hrcak.srce.hr/1795

[engleski]

Posjeta: 2.211 *