hrcak mascot   Srce   HID

Stručni rad
https://doi.org/10.31727/m.20.2.3

Nutritivna vrijednost suhih šunki i pršuta

Đuro Senčić ; Poljoprivredni fakultet, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Hrvatska
Danijela Samac   ORCID icon orcid.org/0000-0001-9277-3710 ; Poljoprivredni fakultet, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (4 MB) str. 138-144 preuzimanja: 258* citiraj
APA 6th Edition
Senčić, Đ. i Samac, D. (2018). Nutritivna vrijednost suhih šunki i pršuta. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XX (2), 138-144. https://doi.org/10.31727/m.20.2.3
MLA 8th Edition
Senčić, Đuro i Danijela Samac. "Nutritivna vrijednost suhih šunki i pršuta." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XX, br. 2, 2018, str. 138-144. https://doi.org/10.31727/m.20.2.3. Citirano 09.08.2020.
Chicago 17th Edition
Senčić, Đuro i Danijela Samac. "Nutritivna vrijednost suhih šunki i pršuta." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XX, br. 2 (2018): 138-144. https://doi.org/10.31727/m.20.2.3
Harvard
Senčić, Đ., i Samac, D. (2018). 'Nutritivna vrijednost suhih šunki i pršuta', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XX(2), str. 138-144. https://doi.org/10.31727/m.20.2.3
Vancouver
Senčić Đ, Samac D. Nutritivna vrijednost suhih šunki i pršuta. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2018 [pristupljeno 09.08.2020.];XX(2):138-144. https://doi.org/10.31727/m.20.2.3
IEEE
Đ. Senčić i D. Samac, "Nutritivna vrijednost suhih šunki i pršuta", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XX, br. 2, str. 138-144, 2018. [Online]. https://doi.org/10.31727/m.20.2.3

Sažetak
Zbog visokog sadržaja kuhinjske soli i kolesterola te sastojaka dima, suhomesnati proizvodi su smatrani lošim namirnicama za ljudsko zdravlje jer doprinose aterosklerozi i hipertenziji. Međutim, suhe šunke i pršuti su namirnice animalnog porijekla u prehrani ljudi, bogate s hranjivim tvarima. Značajan su izvor bjelančevina i masti, koje su u djelomično razgrađenom obliku djelovanjem endogenih enzima proteaza i lipaza. Posebice su bogati izvor slobodnih aminokiselina (esencijalnih i neesencijalnih) i masnih kiselina. Sastav slobodnih aminokiselina ovisi o genotipu svinja (enzimatski sastav mišića), tehnologiji prerade i dužini zrenja suhih šunki i pršuta. Sastav slobodnih masnih kiselina najviše ovisi o hranidbi svinja (sastav hrane), sustavu držanja svinja (otvoreni, zatvoreni), ali i o genotipu svinja. Omjer između polinezasićenih (PUFA) i zasićenih (SFA) masnih kiselina najčešće je ispod preporučenih vrijednosti (0,4-1), a omjer između ukupnih n-6 i n-3 masnih kiselina je iznad preporučenih vrijednosti WHO (2003.). Zbog visokog sadržaja kuhinjske soli (natrija), treba biti oprezan u prehrani sa suhom šunkom i pršutom kod ljudi koji boluju od kardiovaskularnih bolesti i hipertenzije. Suhe šunke i pršuti su dobar izvor mineralnih tvari, naročito cinka, željeza i selena kao i vitamina, osobito onih iz skupine B. Zbog visokog sadržaja hranjivih tvari u lako probavljivom i slobodnom obliku, suhe šunke i pršuti su naročito pogodni u prehrani sportaša.

Ključne riječi
suhe šunke; pršuti; nutritivna vrijednost

Hrčak ID: 196219

URI
https://hrcak.srce.hr/196219

[engleski] [njemački] [talijanski] [španjolski]

Posjeta: 822 *