hrcak mascot   Srce   HID

Stručni rad

Veterinarsko-sanitarni pregled u klaoničkoj obradi pura

Ivan Prohaska
Bela Njari ; Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, Zagreb
Lidija Kozačinski ; Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, Zagreb

Puni tekst: hrvatski, pdf (790 KB) str. 39-48 preuzimanja: 1.393* citiraj
APA 6th Edition
Prohaska, I., Njari, B. i Kozačinski, L. (2005). Veterinarsko-sanitarni pregled u klaoničkoj obradi pura. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, VII (6), 39-48. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/21324
MLA 8th Edition
Prohaska, Ivan, et al. "Veterinarsko-sanitarni pregled u klaoničkoj obradi pura." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. VII, br. 6, 2005, str. 39-48. https://hrcak.srce.hr/21324. Citirano 15.07.2019.
Chicago 17th Edition
Prohaska, Ivan, Bela Njari i Lidija Kozačinski. "Veterinarsko-sanitarni pregled u klaoničkoj obradi pura." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu VII, br. 6 (2005): 39-48. https://hrcak.srce.hr/21324
Harvard
Prohaska, I., Njari, B., i Kozačinski, L. (2005). 'Veterinarsko-sanitarni pregled u klaoničkoj obradi pura', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, VII(6), str. 39-48. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/21324 (Datum pristupa: 15.07.2019.)
Vancouver
Prohaska I, Njari B, Kozačinski L. Veterinarsko-sanitarni pregled u klaoničkoj obradi pura. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2005 [pristupljeno 15.07.2019.];VII(6):39-48. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/21324
IEEE
I. Prohaska, B. Njari i L. Kozačinski, "Veterinarsko-sanitarni pregled u klaoničkoj obradi pura", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.VII, br. 6, str. 39-48, 2005. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/21324. [Citirano: 15.07.2019.]

Sažetak
U radu je prikazana tehnologija klanja pura u industrijskoj klaonici “Vindon“ Sl. Brod. Ujedno, u okviru veterinarsko-sanitarnog pregleda evidentirana je i obrađena pojava tehnoloških grešaka na trupovima pura. Pojava tehnoloških grešaka u izrazito malom postotku (iako se radi o industrijskom načinu obrade i velikom kapacitetu klanja), u samoj klaoničkoj obradi prvenstveno se mora pripisati tome što se radi o novoj klaonici koja je opremljena modernom opremom koja se koristi u samom procesu klanja i obrade. Također stručnost i savjesnost uposlenika, te dosljedno provođenje i kontrola svih veterinarsko – sanitarnih propisa i uvjeta od strane nadležnog veterinarskog inspektora, i pravilno provođenje tehnoloških postupaka od strane tehnologa na liniji klanja rezultirali su izrazito malim brojem tehnoloških grešaka koje se javljaju u samom sustavu proizvodnje puretine.

Ključne riječi
veterinarsko – sanitarni pregled; klanje pura; tehnološke greške

Hrčak ID: 21324

URI
https://hrcak.srce.hr/21324

[engleski]

Posjeta: 1.836 *