hrcak mascot   Srce   HID

Stručni rad
https://doi.org/10.31727/m.22.3.1

The impact of stunning and killing methods on the quality of fish meat

Tomisla Mikuš   ORCID icon orcid.org/0000-0003-1388-2404 ; Veterinarski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Lidija Kozačinski   ORCID icon orcid.org/0000-0002-7534-7362 ; Veterinarski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Mario Ostović ; Veterinarski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (3 MB) str. 227-233 preuzimanja: 91* citiraj
APA 6th Edition
Mikuš, T., Kozačinski, L. i Ostović, M. (2020). Utjecaj metoda za omamljivanje i usmrćivanje na kvalitetu mesa riba. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XXII (3), 227-233. https://doi.org/10.31727/m.22.3.1
MLA 8th Edition
Mikuš, Tomisla, et al. "Utjecaj metoda za omamljivanje i usmrćivanje na kvalitetu mesa riba." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XXII, br. 3, 2020, str. 227-233. https://doi.org/10.31727/m.22.3.1. Citirano 03.12.2020.
Chicago 17th Edition
Mikuš, Tomisla, Lidija Kozačinski i Mario Ostović. "Utjecaj metoda za omamljivanje i usmrćivanje na kvalitetu mesa riba." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XXII, br. 3 (2020): 227-233. https://doi.org/10.31727/m.22.3.1
Harvard
Mikuš, T., Kozačinski, L., i Ostović, M. (2020). 'Utjecaj metoda za omamljivanje i usmrćivanje na kvalitetu mesa riba', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XXII(3), str. 227-233. https://doi.org/10.31727/m.22.3.1
Vancouver
Mikuš T, Kozačinski L, Ostović M. Utjecaj metoda za omamljivanje i usmrćivanje na kvalitetu mesa riba. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2020 [pristupljeno 03.12.2020.];XXII(3):227-233. https://doi.org/10.31727/m.22.3.1
IEEE
T. Mikuš, L. Kozačinski i M. Ostović, "Utjecaj metoda za omamljivanje i usmrćivanje na kvalitetu mesa riba", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XXII, br. 3, str. 227-233, 2020. [Online]. https://doi.org/10.31727/m.22.3.1

Sažetak
Farmed fish are covered by Council Regulation (EC) No 1099/2009 on the protection of animals at the time of killing, but only the general provision of Article 3 is applicable to farmed fish. The aim of this paper was to include and explain lesser known as well as commercially usable methods of killing and stunning fish and to compare their impact on fish welfare and quality of their meat according to literature data. The methods are divided into two large groups according to the time required to stun or kill the fish, with special emphasis on the methods recommended by EFSA.

Ključne riječi
stunning, killing, welfare, quality, meat, fish

Hrčak ID: 238417

URI
https://hrcak.srce.hr/238417

[hrvatski] [njemački] [talijanski] [španjolski]

Posjeta: 201 *