hrcak mascot   Srce   HID

Stručni rad

Iskustva uvođenja dobre higijenske prakse u prehrambenoj industriji u Slovačkoj

Peter Popelka ; Department of food hygiene and technology, Institute of meat hygiene and technology, University of veterinary medicine, Komenského 73, 041 81 Košice, The Slovak Republic
Peter Turek ; Department of food hygiene and technology, Institute of meat hygiene and technology, University of veterinary medicine, Komenského 73, 041 81 Košice, The Slovak Republic
Jozef Nagy ; Department of food hygiene and technology, Institute of meat hygiene and technology, University of veterinary medicine, Komenského 73, 041 81 Košice, The Slovak Republic
Slavomír Marcinčák ; Department of food hygiene and technology, Institute of meat hygiene and technology, University of veterinary medicine, Komenského 73, 041 81 Košice, The Slovak Republic

Puni tekst: hrvatski, pdf (301 KB) str. 34-39 preuzimanja: 3.962* citiraj
APA 6th Edition
Popelka, P., Turek, P., Nagy, J. i Marcinčák, S. (2005). Iskustva uvođenja dobre higijenske prakse u prehrambenoj industriji u Slovačkoj. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, VII (3), 34-39. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/22711
MLA 8th Edition
Popelka, Peter, et al. "Iskustva uvođenja dobre higijenske prakse u prehrambenoj industriji u Slovačkoj." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. VII, br. 3, 2005, str. 34-39. https://hrcak.srce.hr/22711. Citirano 22.07.2019.
Chicago 17th Edition
Popelka, Peter, Peter Turek, Jozef Nagy i Slavomír Marcinčák. "Iskustva uvođenja dobre higijenske prakse u prehrambenoj industriji u Slovačkoj." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu VII, br. 3 (2005): 34-39. https://hrcak.srce.hr/22711
Harvard
Popelka, P., et al. (2005). 'Iskustva uvođenja dobre higijenske prakse u prehrambenoj industriji u Slovačkoj', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, VII(3), str. 34-39. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/22711 (Datum pristupa: 22.07.2019.)
Vancouver
Popelka P, Turek P, Nagy J, Marcinčák S. Iskustva uvođenja dobre higijenske prakse u prehrambenoj industriji u Slovačkoj. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2005 [pristupljeno 22.07.2019.];VII(3):34-39. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/22711
IEEE
P. Popelka, P. Turek, J. Nagy i S. Marcinčák, "Iskustva uvođenja dobre higijenske prakse u prehrambenoj industriji u Slovačkoj", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.VII, br. 3, str. 34-39, 2005. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/22711. [Citirano: 22.07.2019.]

Sažetak
Proizvođači hrane u EU moraju postupati sukladno zakonskim propisima koji, uz ostalo, zahtijevaju osiguravanje sigurnosti hrane primjenom HACCP ili higijenskog kodeksa (93/43/EEC). HACCP je postupak namijenjen sprečavanju pojave problema osiguravanjem provedbe kontrole u svakoj fazi proizvodnje mesa, a gdje postoji mogućnost pojave rizika ili kritičnih situacija. Zasada, to je vjerojatno najbolji način nadzora sigurnosti namirnica. Međutim, razvoj HACCP sustava je veoma zahtjevan s obzirom na ljudske, tehnološke, te shodno tomu, i financijske resurse. Dok za velika poduzeća to ne mora predstavljati problem, malim je proizvođačima često ekonomski nemoguće samostalno razvijanje i uvođenje funkcionalnog HACCP sustava. Stoga, za njih bi puno značila mogućnost raspolaganja gore navedenim higijenskim kodeksom. Nekada se od proizvođača hrane zahtijevao samo pozitivan pristup dobroj proizvođačkoj praksi (GMP) u proizvodnji hrane na higijenski način, i oni su se na to navikli. Kodeks za hranu bi, po svojoj prirodi, bio prikladniji za ovu vrstu pristupa od najnovije HACCP metode. U ovom općem modelu postoji primjer, ili smjernica, za razvoj kodeksa za hranu za kuhane mesne proizvode.

Ključne riječi
smjernica; dobra higijenska praksa; HACCP

Hrčak ID: 22711

URI
https://hrcak.srce.hr/22711

[engleski]

Posjeta: 4.461 *