hrcak mascot   Srce   HID

Kratko priopćenje

Kvalitativno-kvantitativna svojstva mesa novozelandskog kunića

Mevla Škandro ; Katedra za fakultativne predmete, Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu, Zmaja od Bosne 90, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tariq Ali ; Agencija za certificiranje kvaliteta halal hrane - Islamska zajednica Sarajevo, Semira Frašte 2/VIII, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Bedrija Alić ; Zavod za higijenu i tehnologiju namirnica, Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu, Zmaja od Bosne 90, Bosna i Hercegovina
Teufik Goletić ; Katedra za uzgoj, proizvodnju i zdravstvenu zaštitu u peradarstvu, Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu, Zmaja od Bosne 90, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Puni tekst: hrvatski, pdf (396 KB) str. 122-126 preuzimanja: 1.421* citiraj
APA 6th Edition
Škandro, M., Ali, T., Alić, B. i Goletić, T. (2008). Kvalitativno-kvantitativna svojstva mesa novozelandskog kunića. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, X (2), 122-126. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/22926
MLA 8th Edition
Škandro, Mevla, et al. "Kvalitativno-kvantitativna svojstva mesa novozelandskog kunića." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. X, br. 2, 2008, str. 122-126. https://hrcak.srce.hr/22926. Citirano 22.07.2019.
Chicago 17th Edition
Škandro, Mevla, Tariq Ali, Bedrija Alić i Teufik Goletić. "Kvalitativno-kvantitativna svojstva mesa novozelandskog kunića." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu X, br. 2 (2008): 122-126. https://hrcak.srce.hr/22926
Harvard
Škandro, M., et al. (2008). 'Kvalitativno-kvantitativna svojstva mesa novozelandskog kunića', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, X(2), str. 122-126. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/22926 (Datum pristupa: 22.07.2019.)
Vancouver
Škandro M, Ali T, Alić B, Goletić T. Kvalitativno-kvantitativna svojstva mesa novozelandskog kunića. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2008 [pristupljeno 22.07.2019.];X(2):122-126. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/22926
IEEE
M. Škandro, T. Ali, B. Alić i T. Goletić, "Kvalitativno-kvantitativna svojstva mesa novozelandskog kunića", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.X, br. 2, str. 122-126, 2008. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/22926. [Citirano: 22.07.2019.]
Puni tekst: engleski, pdf (390 KB) str. 149-153 preuzimanja: 649* citiraj
APA 6th Edition
Škandro, M., Ali, T., Alić, B. i Goletić, T. (2008). Qualitative and quantitative characterictics of New Zealand white rabbit meat. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, X (2), 149-153. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/22926
MLA 8th Edition
Škandro, Mevla, et al. "Qualitative and quantitative characterictics of New Zealand white rabbit meat." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. X, br. 2, 2008, str. 149-153. https://hrcak.srce.hr/22926. Citirano 22.07.2019.
Chicago 17th Edition
Škandro, Mevla, Tariq Ali, Bedrija Alić i Teufik Goletić. "Qualitative and quantitative characterictics of New Zealand white rabbit meat." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu X, br. 2 (2008): 149-153. https://hrcak.srce.hr/22926
Harvard
Škandro, M., et al. (2008). 'Qualitative and quantitative characterictics of New Zealand white rabbit meat', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, X(2), str. 149-153. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/22926 (Datum pristupa: 22.07.2019.)
Vancouver
Škandro M, Ali T, Alić B, Goletić T. Qualitative and quantitative characterictics of New Zealand white rabbit meat. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2008 [pristupljeno 22.07.2019.];X(2):149-153. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/22926
IEEE
M. Škandro, T. Ali, B. Alić i T. Goletić, "Qualitative and quantitative characterictics of New Zealand white rabbit meat", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.X, br. 2, str. 149-153, 2008. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/22926. [Citirano: 22.07.2019.]

Sažetak
Kao materijal za eksperiment poslužile su jedinke novozelandskih bijelih kunića, koji su hranjeni ad libitum industrijskom peletiranom hranom, uz dodatak malih količina zelene mase i sijena. Eksperimentom je obuhvaćeno 30 kunića i to 15 muških i 15 ženskih. Definiranu živu masu od 1800 do 2000 g kunići su postigli za 75 dana, nakon čega su prispjeli na klanje. U radu se iznose rezultati istraživanja tovnih i klaoničkih svojstava, kao i sastav i svojstva mesa novozelandskog bijelog kunića. Dostignuta prosječna živa masa muških kunića bila je 1963,67 g, a randman 44,93 %, dok je kod ženskih kunića prosječna živa masa bila 1907,00 g, a randman 45,08 %. Prosječni udio zadnjeg dijela trupa kod muških/ženskih kunića bilo je 33,27 % / 32,34 %; leđnog dijela 34,90 % / 34,43 %, a prednjeg dijela trupa 22,57 % / 22,45 %. Sadržaj vode u mesu muških/ženskih kunića bio je u prosjeku 74,93 % / 74,39%; sadržaj bjelančevina 22,02% / 21,79 %; sadržaj masti 0,48 % / 0,96 %, a sadržaj mineralnih tvari 1,26% / 1,17 %.

Ključne riječi
Novozelandski bijeli kunić; kvaliteta mesa

Hrčak ID: 22926

URI
https://hrcak.srce.hr/22926

[engleski] [njemački] [talijanski]

Posjeta: 2.842 *