hrcak mascot   Srce   HID

Short communication, Note

Kvalitativno-kvantitativna svojstva mesa novozelandskog kunića

Mevla Škandro ; Katedra za fakultativne predmete, Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu, Zmaja od Bosne 90, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tariq Ali ; Agencija za certificiranje kvaliteta halal hrane - Islamska zajednica Sarajevo, Semira Frašte 2/VIII, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Bedrija Alić ; Zavod za higijenu i tehnologiju namirnica, Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu, Zmaja od Bosne 90, Bosna i Hercegovina
Teufik Goletić ; Katedra za uzgoj, proizvodnju i zdravstvenu zaštitu u peradarstvu, Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu, Zmaja od Bosne 90, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Fulltext: croatian, pdf (396 KB) pages 122-126 downloads: 1.421* cite
APA 6th Edition
Škandro, M., Ali, T., Alić, B. & Goletić, T. (2008). Kvalitativno-kvantitativna svojstva mesa novozelandskog kunića. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, X (2), 122-126. Retrieved from https://hrcak.srce.hr/22926
MLA 8th Edition
Škandro, Mevla, et al. "Kvalitativno-kvantitativna svojstva mesa novozelandskog kunića." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. X, no. 2, 2008, pp. 122-126. https://hrcak.srce.hr/22926. Accessed 21 Aug. 2019.
Chicago 17th Edition
Škandro, Mevla, Tariq Ali, Bedrija Alić and Teufik Goletić. "Kvalitativno-kvantitativna svojstva mesa novozelandskog kunića." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu X, no. 2 (2008): 122-126. https://hrcak.srce.hr/22926
Harvard
Škandro, M., et al. (2008). 'Kvalitativno-kvantitativna svojstva mesa novozelandskog kunića', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, X(2), pp. 122-126. Available at: https://hrcak.srce.hr/22926 (Accessed 21 August 2019)
Vancouver
Škandro M, Ali T, Alić B, Goletić T. Kvalitativno-kvantitativna svojstva mesa novozelandskog kunića. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2008 [cited 2019 August 21];X(2):122-126. Available from: https://hrcak.srce.hr/22926
IEEE
M. Škandro, T. Ali, B. Alić and T. Goletić, "Kvalitativno-kvantitativna svojstva mesa novozelandskog kunića", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.X, no. 2, pp. 122-126, 2008. [Online]. Available: https://hrcak.srce.hr/22926. [Accessed: 21 August 2019]
Fulltext: english, pdf (390 KB) pages 149-153 downloads: 659* cite
APA 6th Edition
Škandro, M., Ali, T., Alić, B. & Goletić, T. (2008). Qualitative and quantitative characterictics of New Zealand white rabbit meat. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, X (2), 149-153. Retrieved from https://hrcak.srce.hr/22926
MLA 8th Edition
Škandro, Mevla, et al. "Qualitative and quantitative characterictics of New Zealand white rabbit meat." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. X, no. 2, 2008, pp. 149-153. https://hrcak.srce.hr/22926. Accessed 21 Aug. 2019.
Chicago 17th Edition
Škandro, Mevla, Tariq Ali, Bedrija Alić and Teufik Goletić. "Qualitative and quantitative characterictics of New Zealand white rabbit meat." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu X, no. 2 (2008): 149-153. https://hrcak.srce.hr/22926
Harvard
Škandro, M., et al. (2008). 'Qualitative and quantitative characterictics of New Zealand white rabbit meat', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, X(2), pp. 149-153. Available at: https://hrcak.srce.hr/22926 (Accessed 21 August 2019)
Vancouver
Škandro M, Ali T, Alić B, Goletić T. Qualitative and quantitative characterictics of New Zealand white rabbit meat. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2008 [cited 2019 August 21];X(2):149-153. Available from: https://hrcak.srce.hr/22926
IEEE
M. Škandro, T. Ali, B. Alić and T. Goletić, "Qualitative and quantitative characterictics of New Zealand white rabbit meat", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.X, no. 2, pp. 149-153, 2008. [Online]. Available: https://hrcak.srce.hr/22926. [Accessed: 21 August 2019]

Abstracts
Kao materijal za eksperiment poslužile su jedinke novozelandskih bijelih kunića, koji su hranjeni ad libitum industrijskom peletiranom hranom, uz dodatak malih količina zelene mase i sijena. Eksperimentom je obuhvaćeno 30 kunića i to 15 muških i 15 ženskih. Definiranu živu masu od 1800 do 2000 g kunići su postigli za 75 dana, nakon čega su prispjeli na klanje. U radu se iznose rezultati istraživanja tovnih i klaoničkih svojstava, kao i sastav i svojstva mesa novozelandskog bijelog kunića. Dostignuta prosječna živa masa muških kunića bila je 1963,67 g, a randman 44,93 %, dok je kod ženskih kunića prosječna živa masa bila 1907,00 g, a randman 45,08 %. Prosječni udio zadnjeg dijela trupa kod muških/ženskih kunića bilo je 33,27 % / 32,34 %; leđnog dijela 34,90 % / 34,43 %, a prednjeg dijela trupa 22,57 % / 22,45 %. Sadržaj vode u mesu muških/ženskih kunića bio je u prosjeku 74,93 % / 74,39%; sadržaj bjelančevina 22,02% / 21,79 %; sadržaj masti 0,48 % / 0,96 %, a sadržaj mineralnih tvari 1,26% / 1,17 %.

Keywords
Novozelandski bijeli kunić; kvaliteta mesa

Hrčak ID: 22926

URI
https://hrcak.srce.hr/22926

[english] [german] [italian]

Visits: 2.853 *