Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Upravljanje rizikom alergena jaja u sustavu sigurnosti hrane

mr. Nenad Cukon,


Puni tekst: hrvatski pdf 400 Kb

str. 475-479

preuzimanja: 830

citiraj


Sažetak

Alergija na konzumna kokošja jaja općenito je prihvaćena kao jedna od najčešćih alergija na hrane, sa procjenom prevalencije od
0,2% do 7%. Upravljanje rizikom alergena jaja u sustavu sigurnosti hrane uvjetuje prilagodbu preduvjetnih programa, prilagodbu
plana proizvodnje pa i rekonstrukcije i premještanje u proizvodnji – sve s ciljem izbjegavanja križne kontaminacije u upravljanju
sustavom sigurnosti hrane. Pri tome, procjenu rizika koristimo kao alat za dokazivanje rizika alergena jaja na područjima koja imaju
direktni ili indirektni utjecaj na sigurnost proizvoda. Jedina dva rješenja koja se pri tome nameću jest fi zička odvojenost proizvodnih
linija, te jasno i ispravno deklariranje gotovog proizvoda. Svaka polurješenja predstavljaju kontinuirani rizik, a za potrošača moguću
opasnost.

Ključne riječi

jaja, alergija, bjelančevine iz jaja, upravljanje rizikom alergena

Hrčak ID:

112279

URI

https://hrcak.srce.hr/112279

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački talijanski

Posjeta: 1.518 *