Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Značaj bolesti koje se prenose hranom

Gutić Sandra ; Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane. Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 253 Kb

str. 361-367

preuzimanja: 2.031

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 268 Kb

str. 378-384

preuzimanja: 2.096

citiraj


Sažetak

Očuvanje sigurnosti hrane unutar prehrambenog lanca kao i dostupnost hrane na svjetskoj razini jedno je od najvažnijih pitanja danas u
pogledu javnog zdravstva i svjetske ekonomije. Procesom globalizacije koji uključuje stavljanje hrane na svjetsko tržište, omogućeno je da
u isto vrijeme, ista higijenski neispravna hrana bude uzrokom oboljenja većeg broja ljudi u različitim državama svijeta. U radu su prikazani
podaci o najznačajnijim bakterijskim uzročnicima alimentarnih infekcija i intoksikacija i njihova pojavnost te uloga Svjetske zdravstvene
organizacije i sustava obavještavanja u slučaju pojave higijenski neispravne hrane na tržištu

Ključne riječi

sigurnost hrane; bolesti koje se prenose hranom

Hrčak ID:

149290

URI

https://hrcak.srce.hr/149290

Datum izdavanja:

1.6.2015.

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački talijanski španjolski

Posjeta: 5.327 *